Patriarhia Română: Biserica este neutră politic, dar nu indiferentă față de societate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Biserica Română este neutră politic, dar nu indiferentă față de probleme societății româneși, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române, citat de Agerpres.

"Neutră din punct de vedere politic, dar nu indiferentă faţă de problemele societăţii româneşti, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din România (9 decembrie 2012)", Patriarhia Română reaminteşte punctele de vedere şi recomandările Sfântului Sinod cu privire la implicarea clerului în politică. Ca oricare alt cetățean, preotul se exprimă politic prin vot, spune Patriarhia Română, care adugă faptul că "în calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă."

Potrivit Sfintelor Canoane ale Bisericii Universale, un cleric nu poate să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al Parlamentului.

"Cel care va încălca aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, se încadrează în prevederile art.3, lit. 'd' şi 'e' din 'Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române", având de ales între cariera politică şi misiunea preoţească, iar abaterile de acest fel urmând a fi judecate în Consistoriile eparhiale", afirmă Patriarhia Română.

Totodată, Sfântul Sinod face un apel călduros către partidele politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândul clerului și nici folosirea acestora în scop politic. Sinodul asigură că Biserica va continua să contribue la apărarea democrației și a independenței patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu sau extremism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel