Patriarhia Română a reacționat în cazul preoților cercetați pentru slujba făcută mareșalului Ion Antonescu
Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a înregistrat un dosar de cercetare în rem, privind fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. În acest sens, Patriarhia Română a reacționat față de decizia Parchetului.
În urmă cu două săptămâni, reprezentanții bisericii au fost reclamați de Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei. Acesta este de părere că ceremonia, ținută de cei patru preoți în biserica Sf. Parascheva din Vaslui, a încălcat flagrant legislația în vigoare, scrie Vremeanoua.
Imediat după praznicul organizat de cei patru preoți vasluieni, la care au mai participat și veterani de război, dar și profesori de istorie, Alexandru Muraru înainta sesizări la Ministerul de Interne și Parchetul General cu privire la “fapta penală” petrecută în Biserica Sf Parascheva din Vaslui. Iată ce declara acesta în urmă cu aproape două săptămâni.
Potrivit procurorului Alina Boboc, în data de 8 iunie, la Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează “cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de sâvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe” (citește continuarea AICI).
Patriarhia Română, mesaj în susținerea preoților
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a avut o primă reacție în cazul celor trei preoți care au susținut o slujbă de pomenire pentru mareșalul Ion Antonescu, la biserica Sfânta Parascheva din Vaslui. Reprezentatul Patriarhiei a afirmat că slujba de pomenire se face pentru iertarea păcatelor “celor adormiți”, nu pentru elogierea post-mortem a acestora, iar ea este cu atât mai necesară cu cât cei decedați au avut mai multe păcate. “În istoria creștinismului au existat sfinți care găseau în străfundurile bunătății și ale nădejdii lor nesfârșite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a spus Vasile Bănescu.
Cei trei preoți vasluieni sunt cercetați penal după ce, la începutul lunii, au ţinut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război.
“Parohia în care a fost oficiat parastasul la care se face referire aparține de Episcopia Hușilor. Din acest punct de vedere, cei care pot oferi un răspuns adecvat, amănunțit și în bună cunoștință de cauză, sunt chiar reprezentanții acestei episcopii. Dincolo de acest aspect conjunctural, se știe că un parastas este o slujbă de pomenire oficiată în cadrul privat al bisericii, în care cei prezenți, rude, cunoștințe sau urmași îndepărtați (comunitatea religioasă a celor vii) se roagă pentru iertarea păcatelor „celor adormiți” și pentru odihna sufletelor acestora, nu o ceremonie de elogiere publică sau de promovare post-mortem a cuiva. Nu aceasta e rațiunea unui parastas și nu asta înseamnă el.
Din punct de vedere liturgic, membrii parohiei, ai comunității religioase au datoria morală de a oficia parastase pentru ctitorii respectivului lăcaș de cult. Dincolo de aceste evidențe de natură cultică, am putea adăuga că un om, cu cât a fost mai păcătos, cu atât mai mult are nevoie de rugăciunea celor în viață, a celor ce doresc să se roage pentru el, pentru iertarea păcatelor lui. În istoria creștinismului au existat sfinți care găseau în străfundurile bunătății și ale nădejdii lor nesfârșite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a spus Vasile Bănescu, potrivit VremeaNoua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News