Data publicării:

Patriarhia, reacția la ultimul protest împotriva construirii moscheii în Capitală

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Patriarhia Română dezaprobă acțiunile de învrăjbire între cultele religioase, se arată într-un comunicat transmis Dc News. Reacția vine în urma unei noi acțiuni a unui grup de persoane în frunte cu trei clerici, care, luni seara,  au participat la sfințirea a 100 de cruci din lemn pe terenul dedicat viitoarei mega-moschei din București. 

"Patriarhia Română dezaprobă acțiunile de învrăjbire între cultele religioase! Patriarhia Română îşi exprimă surprinderea şi dezaprobă acţiunea organizată, fără binecuvântarea (aprobarea) Arhiepiscopiei Bucureştilor, în seara zilei de 14 septembrie 2015, pe terenul din Bucureşti atribuit comunităţii musulmane". se arată în comunicatul Patriarhiei.

În acțiunea din sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci  "au fost implicaţi trei clerici cu statut necanonic: un preot pensionat din Bucureşti, prezent acolo fără binecuvântarea Bisericii (care va fi cercetat pentru încălcarea regulamentelor bisericeşti), precum şi doi monahi, unul exclus din obştea mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ, iar celălalt, din judeţul Vaslui, fără apartenenţă canonică la o obşte monahală.

Citește și: Ce spune BOR după profanarea cu porci a terenului pentru moschee

De altfel, cei doi monahi au participat şi la protestele spontane din localitatea Pungeşti, judeţul Vaslui, în urmă cu doi ani. Acţiunea provocatoare organizată în seara zilei de 14 septembrie 2015 contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/2006 care stipulează că „în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase". (art. 13) Patriarhia Română îşi reiterează poziţia fermă de respingere a oricărei forme de învrăjbire etnică şi religioasă şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă.

De asemenea, reamintim că orice provocare poate avea drept consecință o inițiativă similară asupra unei comunităţi ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părți ale lumii unde se află români. Este ușor să provocăm conflicte, cu consecințe imprevizibile, dar e mai înțelept să le evităm, mai ales în contextul lumii de astăzi, precizează comunicatul Patriarhiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel