Pastorul american Brunson: Cerere nouă de la Parchet
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Parchetul din Turcia cere ridicarea măsurii arestului la domiciliu în cazul pastorului american Brunson.

Parchetul turc a cerut vineri ridicarea măsurii arestului la domiciliu şi a interzicerii părăsirii teritoriului Turciei impuse pastorului american Andrew Brunson, în cadrul unei noi audieri în procesul său, relatează AFP, Reuters şi dpa. În cazul în care cererea parchetului va fi acceptată de instanţa de judecată, ea va deschide calea pentru eliberarea lui Andrew Brunson şi plecarea sa din Turcia, unde se află în arest la domiciliu din luna iulie după ce s-a aflat la închisoare timp de un an şi jumătate.

Procuratura a cerut de asemenea o condamnare 'de până la 10 ani de închisoare' pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă, însă, chiar dacă va fi condamnat la o astfel de sentinţă, Andrew Brunson ar putea părăsi Turcia făcând recurs.

Acuzații Brunson

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El este acuzat de legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în exil în SUA şi pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. De asemenea, Andrew Brunson este acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii în Turcia.

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind tarifele la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel