Pastile cu iodură de potasiu. Rafila: E un interes major și vorbim de posibilitatea apariției unei situații legate de funcționarea unor centrale nucleare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro
Alexandru Rafila a vorbit despre distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre campania de distribuire a pastilelor cu iodură de potasiu:

„Vreau să vorbesc și despre o problemă care este foarte de actualitate, s-a discutat foarte mult despre ea în ultima vreme. Reiau ceea ce am spus în mod repetat, faptul că nu suntem sub amenințarea unui incident nuclear, dar, în mod evident, acesta nu poate fi exclus, nici într-o situație de pace și, cu atât mai puțin, într-o situație de conflict în imediata apropiere a României.

Nu ne referim la arme nucleare, ci la posibilitatea apariției unei situații legate de funcționarea unor centrale nucleare care există în Ucraina, există și în România, dar și în alte țări din jurul nostru. Și într-o perioadă de pace poate apărea oricând o astfel de situație, cu o probabilitate extrem de mică. Noi, însă, am învățat un lucru în pandemie, că trebuie să avem un comportament preventiv și responsabil.

Ceea ce am făcut în ceea ce privește pregătirea răspunsului în situația valului 6, când am extins foarte mult capacitatea de testare, am extins capacitatea de diagnostic și toate lucrurile care duceau la un comportament preventiv. Cred că trebuie consolidat și în alte zone și pentru că a existat acest interes în opinia publică, legat de această situație ipotetică, dar la care autoritățile trebuie să aibă un răspuns. La nivelul Guvernului României s-a luat o decizie de reîmprospătare și completare a rezervelor de iodură de potasiu și găsirea unei soluții încât acestea să ajungă la cetățeni, dar nu înainte de o campanie consistentă de informare“, a spus Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Diana Păun: Iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi

Iodul administrat neconform poate avea reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun. 

„Îndemn populaţia să asculte sfaturile specialiştilor şi informaţiile publice comunicate de Ministerul Sănătăţii. Pentru că, în calitate de endocrinolog, trebuie să vă spun că iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi. Până la urmă, este o medicaţie care trebuie clar indicată în anumite contexte. Nu recomand a lua după ureche iodura de potasiu, pentru că acest lucru poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de populaţie“, a subliniat Diana Păun, sursa Agerpres.

Consilierul prezidenţial a recomandat populaţiei să asculte sfaturile specialiştilor


„De aceea, întăresc recomandarea de a asculta sfaturile specialiştilor şi comunicările oficiale ale Ministerului Sănătăţii, care a fost destul de clar din această perspectivă. Nu sunt motive majore de îngrijorare. Haideţi să nu creăm panică atunci când nu este cazul şi să facem lucrurile într-un mod organizat. Vreau să liniştesc populaţia. Pacienţii care au trecut măcar o dată pe la endocrinolog cunosc aceste detalii şi mă bazez pe faptul că educaţia şi conştientizarea acestor informaţii vor avea efectul scontat“, a spus medicul Diana Păun (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel