Paști 2023: Când începe Postul Paștelui anul acesta
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels/ Paști 2024, structură an școlar
foto pexels/ Paști 2024, structură an școlar
Deși Crăciunul parcă abia a trecut, pregătiți-vă: urmează Postul Paștelui! 

Poate că vi se pare că abia ați început să mâncați ”de dulce”, deși a trecut o lună deja de la Crăciun. Cum Paștele anul acesta va fi în 16 aprilie, Postul Paștelui urmează să înceapă. 

Pentru creștinii ortodocși, Postul Paștelui începe în 2023 pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare. De obicei, durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică, arată kanald.ro. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Potrivit legislației din România, credincioșii au trei zile libere legale de Paște: 

- Vinerea mare – zi liberă legală

- Prima zi de Paște – zi liberă legală

- A doua zi de Paște- zi liberă legală. 

În 2023, Paștele ortodox, sărbătoarea Învierii Domnului, este prăznuit în 16 aprilie 2023. Modul în care este calculată data Sfintelor Paști a fost stabilit la primul sinod ecumenic, în anul 325, la Niceea. 

Sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim "omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri” scrie crestinortodox.ro. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat și în noi este nevoie că să zicem "Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le". 

Vezi și: Când pică Paștele până în 2030

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel