Urmărește emisiunea live
Paştele în Comunism. Cozmin Gușă, amintiri din copilărie: "Mama mă speria că nu mă lasă la Înviere". Obiceiul "lunea la udat"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Cozmin Gușă a povestit cu nostalgie cum sărbătorea Paștele în copilărie, dar şi cum îl motivau părinţii săi să îşi facă treburile din casă. 

"Pe vremea asta deja mă apuca emoția, în copilărie. Mama mă și speria că dacă nu fac nu știu ce, că dacă nu o ajut să bată covoarele, că dacă mă mai port urât, nu mă mai lasă să mă mai duc la noaptea de Înviere și asta era un eveniment excepțional. Nici nu dormeam. Atunci era pe la 3-4 dimineața învierea, la noi acolo, la Câmpia Turzii. Deci eram foarte cuminte în aceste momente. De fapt, în toată săptămâna Patimilor. Nu mai făceam boacăne tocmai pentru acele două lucruri la care țineam foarte mult: să merg noaptea la biserică și să pot merge lunea la udat.

La noi acolo, e un obicei în Ardeal. Luni mergem la toate femeile, fetele pe care le cunoaștem și le stropim cu parfum. Vă dați seama ce e pe capul fetelor. Și acum se păstrează tradiția. În mod normal în Ardeal veți vedea luni de dimineața până noaptea târziu, bărbați singuri sau în grupuri, eleganți, mergând pe stradă. Noi atunci mergeam pe la tovarășa învățătoare, la tovarășa dirigintă, și apoi pe la colege, într-o ordine care ținea de calitatea băuturii și a prăjiturilor pentru că, normal că ne înghesuiam acolo unde era prăjitura mai bună. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, ne orientam și după calitatea vinului făcut de casă. Acesta era ritualul.", a povestit Cozmin Gușă în interviurile DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel