Data publicării:

Paștele Blajinilor 24 aprilie 2023. Preotul Negoiță: Nu căutați în calendar pentru că n-o să găsiți. Eu țin la această sărbătoare

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Paștele Blajinilor
Paștele Blajinilor

În credința populară, în lunea după duminica Tomei, se sărbătorește Paștele Blajinilor.

Această sărbătoare nu este trecută în calendarul ortodox, dar este foarte importantă, spune preotul Paul Iulius Negoiță.

„Nu căutați în calendar Paștele Blajinilor pentru că nu-l găsiți. Această sărbătoare de pomenire a morților se ține aproape peste tot, dar nu în aceeași zi și nu la fel.

În Buzău, după o tradiție pe care am găsit-o, în prima luni după Săptămâna Luminată, oamenii se strâng la cimitire și după slujba parastasului se merge la morminte și se cântă Hristos a Înviat!

Eu țin la această sărbătoare, la această întâlnire pe care o avem cu cei plecați, pentru a face Paștele împreună, pentru a le cânta la morminte Hristos a Înviat! Foarte probabil ca atunci când au plecat cei la care mergem astăzi la mormânt să le fi cântat doar Veșnică pomenire! Cântarea de despărțire este un angajament al nostru în fața lui Dumnezeu și a celor plecați, că-i vom pomeni cât vom fi, însă, de Paște, când le cântăm Hristos a Înviat și le dăm de pomană un ou roșu, o bucată de cozonac și un colț de pască, refacem comuniunea mesei pascale din familia completă de altă dată, când, poate nu am cântat Hristos a Înviat, dar am ciocnit un ou roșu, bucurându-ne să rostim formula speranței, în numele biruitorului morții.

Creștinii sunt mesageri ai Învierii lui Hristos printre cei morți, încă din noaptea de Paște! Cimitirele se umplu de lumină și rar se întâmplă ca la un mormânt să nu ardă o candelă. Chiar dacă nu-s prin preajmă rudele, cineva, un vecin, lasă o flacără să ardă și la căpătâiul celor plecați.

Cum nu se pot face pomeniri ale morților în Săptămâna Luminată, în prima luni după această săptămână, ca o descărcare de dor și speranță în Înviere și în revederea de dincolo, oamenii simt nevoia să meargă la morminte și să împartă ceva din belșugul lor pascal. De fapt așa a apărut Paștele Blajinilor. Preoții i-au învățat pe creștini, dar i-au și urmat. Paștele Blajinilor este sărbătoarea plecată de la dorința inițial spontană a credincioșilor, la care preoții au răspuns cu prezența și cu rugăciunea”, a explicat Paul Iulius Negoiță pe site-ul său paulnegoita.ro.

VEZI ȘI: Paul Negoiță, după ce a fost înmormântată soția preotului Liviu Pârlog: E clar, ceva din tine pleacă în veșnicie. Am privit gingășia cu care i-a mai dăruit ceva la plecare. Două semne mici - https://www.dcnews.ro/paul-negoita-dupa-ce-a-fost-inmormantata-sotia-preotului-liviu-parlog-e-clar-ceva-din-tine-pleaca-in-vesnicie-am-privit-gingasia-cu-care-i-a-mai-daruit-ceva-la-plecare-doua-semne-mici_913352.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel