Data publicării:

Paste cremoase cu ciuperci: rețeta

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Pastele cremoase cu ciuperci sunt numai bune pentru o masă în familie. Iată cum se prepară rețeta...

Ingrediente

- 200 g paste
- 300-350 g ciuperci
- 2-3 linguri de unt (separate)
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 1/2 ceapă tocată fin
- 200 g parmezan ras

Pentru servit (opțional)

- parmezan ras și pătrunjel proaspăt tocat.

Cum se prepară

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet, dar cu un minut mai puțin. Păstrează o cană de apă de la paste, separat, și apoi scurge-le pe ele. Feliază ciupercile. Topește 1 lingură de unt la foc mic, într-o tigaie mare. Călește un minut ceapa și usturoiul. Dă focul mai mare, adaugă ciupercile și lasă-le la făcut până când se evaporă apa din ele. Mai lasă-le pe foc încă 5 minute, până când încep să se rumenească. Adaugă restul de 2 linguri de unt și amestecă până se topește.

Micșorează un pic focul. Adaugă pastele, 3 sferturi din apa ținută de la paste și parmezanul ras. Amestecă ușor și cât mai larg pentru a cuprinde toată compoziție și continuă până începe să se formeze sosul cremos pentru paste. Dacă pastele par uscate, mai adaugă apă. Asezonează cu sare și piper.

BONUS:  Mac and Cheese, rețeta-vedetă pe Internet

Ingrediente

- 250g macaroane (sau alte paste)

- 1 linguriță (15g) unt nesărat (sau 2 lingurițe ulei)

Pentru sos

- 4 linguri (60g) unt nesărat
- 50 g făină universală
- 750 ml lapte, încălzit (integral sau degresat)
- 200 g brânză proaspăt mărunțită, cheddar sau gruyere
- 100 g brânză mozzarella proaspăt mărunțită
- 3/4 lingurițe sare

Condimente (opțional)

- 1 linguriță praf de usturoi
- 1/2 linguriță pudră de ceapă
- 1/2 linguriță muștar pudră

Cum se prepară

Dați o oală mare cu apă în fiert. Adăugați macaroanele și gătiți conform instrucțiunilor de pe pachet minus 1 minut. Scurgeți apa, puneți pastele înapoi în oală, adăugați untul și amestecați până se topește. Lăsați deoparte să se răcească în timp ce faceți sosul.

Preîncălziți cuptorul la 180°C (toate tipurile de cuptoare). 

Într-o într-o tigaie, se topește untul la foc mediu. Se adaugă făina și se gătește, amestecând continuu, timp de 1 minut. Adăugați aproximativ 240 ml de lapte și amestecați pentru a dizolva rântașul în lapte. Apoi, se adaugă laptele rămas și se amestecă până când se dizolvă toate cocoloașele (puteți folosi un tel dacă este necesar). Adăugați sare și condimente dacă folosiți.

Gătiți, amestecând regulat, timp de 5 – 8 minute până când sosul se îngroașă și capătă o consistență de cremă. Când sosul acoperă spatele unei linguri de lemn, dacă puteți lăsa urmă cu degetul, atunci înseamnă că este suficient de gros, scrie temananc.ro.

Luați tigaia de pe aragaz, adăugați brânză și amestecați - brânza nu trebuie să se topească. Ajustați sarea după gust (dacă folosiți brânzeturile recomandate, atunci nu veți avea nevoie de prea multă sare).

Turnați sosul în oala cu macaroane. Se amestecă repede, apoi se toarnă înapoi în tigaie sau într-o tavă de copt. Se presară cu topping de pesmet. Se coace timp de 25 de minute sau până când capătă o culoare aurie. Nu coaceți prea mult, altfel veți avea un preparat uscat, fără sos!

Serviți imediat! Se poate presăra cu puțin pătrunjel proaspăt.

Image by stockking on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel