Partidul Umanist Social Liberal: Pensiile speciale sunt aberații legislative, o sfidare la adresa românilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto Facebook Partidul Umanist Social Liberal PUSL Sediul Central
Sursa Foto Facebook Partidul Umanist Social Liberal PUSL Sediul Central
Partidul Umanist Social Liberal solicită formațiunilor politice parlamentare să facă toate eforturile pentru a elimina cu celeritate pensiile speciale, în acord cu angajamentele luate în campaniile electorale.

Potrivit unui comunicat emis de către PUSL toate promisiunile de campanie făcute de către politicieni sunt echivalente cu un contract al acestora cu cetățenii iar nerespectarea lui reprezintă un ”afront direct adus românilor”. 

”Considerăm că tot ceea ce înseamnă program electoral sau promisiune de campanie reprezintă un contract al politicienilor cu cetățenii, iar nerespectarea lor reprezintă un afront direct adus românilor care de ani de zile așteaptă desființarea privilegiilor unor categorii profesionale. De mai bine de un deceniu luptăm, în zadar, pentru eliminarea acestei aberații legislative care este, în mod flagrant, discriminatorie.

Să nu uităm că această măsură a eliminării pensiilor speciale este un obiectiv asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar de termenul de finalizare al procedurilor ne despart mai puțin de trei luni. Parlamentarii trebuie să dezbată și să voteze de urgență pentru desființarea pensiilor speciale.

Potrivit Constituției toți suntem egali și nimeni nu este mai presus de lege. În acest spirit pensiile speciale reprezintă o discriminare, un act de aroganță și un gol la bugetul de stat.

Promisiunea de campanie privind desființarea acestor pensii speciale trebuie respectată și așteptăm ca acest lucru să se întâmple în cel mai scurt timp posibil”, se arată în comunicatul emis de Partidul Umanist Social Liberal.

Citește și:

Victor Alistar: Se spune că parlamentarii fură. Ce să fure, scaunele şi mesele din Parlament? Corupţie e acolo unde sunt banii

Victor Alistar: Eu sunt un adept al acestor pensii speciale, în măsura în care ele sunt chibzuite şi pe deplin justificate. Ştiu că este absolut nepopular ceea ce spun. Ai nevoie, la un moment dat, ca o categorie care exercită puterea în stat, face lege, aplică lege, reglează piaţa, reglează mediul economic, asigură ordinea publică etc. să aibă un tip de stabilitate care să o facă să-şi îndeplinească datoria independent de grija zilei de mâine şi corect. A, că nu şi-o îndeplineşte? Îl dăm afară.

Disoluţia, până la urmă, a mecanismului democratic se face prin atacarea partidelor politice şi a Parlamentului. Vedem iarăşi o temă populistă - să atacăm Parlamentul. Păi, Parlamentul este singurul ales de noi, de cetăţeni. Nu ne place, îl schimbăm peste patru ani. Restul sunt tot felul de mecanisme bazate, în teorie, pe meritocraţie, de ce mai multe ori pe oligarhie de autoreglare şi de autonumire ei cu ei între ei, pe care nu le ma poţi pătrunde şi care nu răspund în faţa nimănui. Politicul, cel puţin răspunde în faţa cetăţenilor. Pe Preşedintele României pot să-l demit prin referendum, la fel şi pe primar, pe parlamentari şi partidele politice îi sancţionezi la alegeri. Pe ceilalţi care sunt în cariere publice pe viaţă n-am cum. 

Citește mai mult AICI.

Citește și:

Procurorii și judecătorii cer să li se plătească ratele la case

Agitație în CSM după ce procurorii au observat că în proiectul legilor justiției trimis spre avizare din partea Ministerului Justiției, ministrul a uitat să adauge o prevedere obligatorie privind plata ratelor la bănci pentru procurori, judecători și pentru personalul asimilat acestora. 

Cei care au inițiat această propunere au fost o serie de parlamentari PNL. Potrivit proiectului magistrații ar putea folosi banii pe care îi primesc lunar pentru plata chiriei pentru a-și achita ratele la bănci pentru cumpărarea unei locuințe.

Motivul invocat de inițiatorul legii este legat de faptul că ”independența justiției presupune și asigurarea tuturor condițiilor necesare magistraților pentru ca aceștia să-și poată desfășura activitatea la cel mai ridicat grad de profesionalism și independență”, conform România TV.

Ministerul Justiției alocă astfel sume considerabile de bani având în vedere că numărul locuințelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele care se încadrează în această prevedere a legii. Asta înseamnă că judecătorii, procurorii și personalul asimilat acestora, care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit ipotecar sau imobiliar destinat achiziționării unei locuințe, beneficiază de această compensație lunară pentru chirie pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. Cei care primesc acum chirie, primesc aproximativ 500-600 de euro, bani care s-ar putea transforma în plata ratei imobiliare.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel