Data publicării:

Partidul pro-kurd va participa cu candidat propriu la alegerile pentru primăria metropolei Istanbul

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Partidul pro-kurd DEM (fost HDP) a anunţat că va participa cu candidat propriu la Istanbul la alegerile municipale de la finalul lunii martie, informează duminică AFP.

Numele oficial al candidatului sau candidatei va fi dezvăluit pe 9 februarie, a anunţat în faţa jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Partidului Egalităţii Popoarelor şi al Democraţiei (DEM), Aysegul Dogan.

Însă numele lui Basak Demirtas, soţia fostului co-preşedinte al partidului, Selahattin Demirtas, aflat în închisoare din 2016 şi retras în mod oficial din viaţa politică, este deja vehiculat în ultima perioadă cu insistenţă pentru a reprezenta DEM la scrutinul municipal din 31 martie.

Adversarii acestei candidaturi suspectează un aranjament cu guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în favoarea unei victorii a AKP, ce conduce guvernul de la Ankara, şi în dauna partidului CHP, din care provine actualul primar al Istanbulului, Ekrem Imamoglu. În schimbul acestei înţelegeri DEM ar obţine eliberarea lui Selahattin Dermitas.

Ekrem Imamoglu a câştigat primăria metropolei turce în 2019 graţie sprijinului partidului Iyi (de dreapta) şi al partidului pro-kurd, acesta din urmă luând decizia de a nu avea candidat propriu pentru a nu diviza voturile opoziţiei.

În Istanbul trăiesc aproximativ 17 milioane de locuitori, dintre care o importantă comunitate kurdă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel