Data publicării:
Partidul lui Zelensky îl acuză pe comisarul ucrainean pentru drepturile omului: a exagerat raportările de violuri și atrocități
Lydmila Denisova este acuzată că nu a făcut suficient pentru a organiza coridoare umanitare, schimburi de închisori și că a exagerat raportările de violuri și atrocități.
Parlamentul de la Kiev o acuză pe comisarul pentru drepturile omului, Lydmila Denisova, pe motive de „eșec sistematic a capacității sale de a organiza coridoare umanitare, de a proteja și de a face schimb de prizonieri, de a se opune deportării persoanelor și copiilor din teritorii și de alte activități legate de drepturile omului. În același timp, este acuzată de faptul că a raportat cazuri de crime sexuale și „viol asupra copiilor” în teritoriile ocupate, care nu au fost dovedite și care au afectat Ucraina, potrivit lui Pavel Frolov, parlamentar al Partidului „Slujitorul Poporului” al președintelui Zelensky.
Comisarul ar fi denunțat violuri în masă asupra adolescenților, violență sexuală asupra sugarilor, chiar și unul asupra unui bebeluș de șase luni, denunțuri care au reieșit a fi nefonfate deoarce nu s-a găsit nicio confirmare în investigațiile Procurorului General de la Kiev.
De asemenea, Parlamentul i-a reproșat Denisovei că a petrecut mult timp în străinătate după 24 februarie, ziua în care a început invazia, dar nu și în Rusia sau Belarus, „unde statutul și puterile ei ar fi putut ajuta prizonierii, deportații și victimele ocupației din Herson”.
În schimb, a fost în Davos, Viena, Varșovia și în alte „locuri calde și liniștite din Europa de Vest”, potrivit Europa Today.
Disputa de la Kiev ar putea avea rădăcini politice vechi
Această dispută ar putea fi legate și de contrele dintre Volodymyr Zelensky și Petro Poroșenko, în timpul a cărui mandat a fost fost numită în funcție Denisova.
Poroșenko a fost președintele care a condus guvernul post-Maidan timp de patru ani și un puternic oponent al lui Zelensky, contra căruia a candidat în 2019. Politicianul a fost judecat pentru trădare în ianuarie, acuzat că a furnizat rebelilor cărbune în timpul conflictului, acuzații pe care le-a negat constant.
Denisova însăși denunțase că invitația către deputați de a vota neîncrederea în figura ei a venit direct dinspre Zelensky, acuzându-l de un act neconstituțional și promițând un recurs.
Cine e Lydmila Denisova, de origine rusă
Femeia de 61 de ani de origine rusă a fost numită comisar în urmă cu 4 ani și ar fi trebuit să rămână în funcție cel puțin încă un an; anterior, ea a fost ministru în guvernele Iuliei Timoșenko (2007-2010) și Arseniy Yatsenyuk (2014).
Atât partidul lui Timoșenko, precum și cel al lui Poroșenko au votat împotriva demiterii acesteia: „Voi accepta, evident, orice decizie a deputaților din Parlament, fie că este neîncredere sau sprijin, dar asta îmi amintește puțin de un stat totalitar”, a spus ea după primele zvonuri despre posibila sa demitere.
Pe 27 aprilie, potrivit agenției de presă ucraineană UNIAN, fostul avocat pentru copii Mykola Kuleba a acuzat-o că a furnizat informații ocupanților despre ascunzătoarea a 58 de copii din Herson, vorbind despre asta în cadrul unei conferințe de presă.
„Știrea a fost folosită imediat de serviciile ruse, iar copiii au fost transferați în Federație”, a spus deputatul Denis Maslov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News