Data actualizării:
Data publicării:

Partidul lui Viktor Orban pierde Budapesta

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Opoziţia liberală din Ungaria a învins partidul lui Viktor Orban, la alegerile municipale de la primăria Budapestei.

În urma unui lung proces de renumărare a voturilor, opoziția liberală a reușit să câștige, din nou, primăria Budapestei, în urma alegerilor municipale din data de 9 iunie, transmite Agepres, citat de AFP. Renumărarea voturilor a fost solicitată de candidatul susținut de partidul lui Viktor Orban.

Gergely Karacsony a învins cu doar 293 de voturi în plus față de adversarul său

”Nu mai e nimic de renumărat şi eu pot spune din nou: mulţumesc, Budapesta”, a scris pe o rețea socială primarul ecologist aflat la sfârşit de mandat, Gergely Karacsony, 49 de ani, care a fost reales cu doar  293 de voturi în plus, în comparație cu adversarul său David Vitezy, susținut de partidul lui Viktor Orban.

Alegerile municipale s-au desfășurat pe data de 9 iunie, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare. Rezultatele de la 800.000 de buletine de vot erau atât de strânse, astfel încât politicianul clasat pe locul doi a solicitat la tribunal o renumărare a voturilor.

David Vitezy, candidatul susținut de Viktor Orban, și-a recunoscut înfrângerea și a transmis felicitări

"Aceasta nu a modificat rezultatul şi eu îl felicit pe Gergely Karacsony", a recunoscut pe reţelele sociale candidatul perdant, David Vitezy, în vârstă de 38 de ani, un fost aliat care a părăsit coaliţia liberală. David Vitezy a obţinut sprijinul partidului de extremă dreapta Fidesz, afiliat prim-ministrului Viktor Orban.

Gergely Karacsony, care a luat de la Fidesz capitala Ungariei în anul 2019 datorită unei vaste alianţe a întregii opoziţii contra prim-ministrului controversat, a fost de data aceasta susţinut doar de trei partide politice. El ar urma să caute majorităţi de proiect într-un consiliu municipal ales separat, acolo unde doar şase din cele 33 de locuri (în plus faţă de al lui) sunt ocupate de susţinătorii săi. Viktor Orban, revenit la putere în anul 2010 la nivel naţional, şi-a cimentat de atunci majoritatea și a modificat de mai multe ori legile electorale. De atunci opoziţia nu a reuşit niciodată să îi pericliteze poziţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel