Partidul lui Macron va absorbi alte două formaţiuni şi îşi va schimba numele în Renaissance
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Partidul lui Macron va absorbi alte două formaţiuni şi îşi va schimba numele în Renaissance - Foto Agerpres
Partidul lui Macron va absorbi alte două formaţiuni şi îşi va schimba numele în Renaissance - Foto Agerpres
Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron îşi va schimba numele în Renaissance la sfârşitul acestei săptămâni, când va fuziona prin absorbţie cu două partide aliate mai mici, au anunţat vineri organizatori din cadrul formaţiunii, transmite dpa.

Modificarea va primi acordul finalul cu ocazia unei întruniri ce va avea loc sâmbătă seara la Paris. Până acum, partidul creat de Macron în 2016 a fost cunoscut ca La République en Marche (LREM), pe scurt En Marche.

Potrivit anunţului făcut vineri, partidul centrist va fi înnoit şi extins, urmând a absorbi formaţiunile Agir şi Territoire de Progres. Partidul a început să folosească noul nume în alegerile din 2019 pentru Parlamentul European.

Citește și - Macron i-a cerut lui Putin să oprească "operațiunea" din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron, într-o conversație telefonică cu liderul rus Vladimir Putin, s-a exprimat în favoarea încheierii invaziei rusești în Ucraina și a începerii negocierilor, a anunțat Palatul Elysee, scrie Interfax.

"Cu această ocazie (convorbire telefonică n.r), Emmanuel Macron a reiterat cererea sa ca acestea (acțiunile militare ale Federației Ruse n.r.) să fie oprite cât mai curând posibil pentru ca negocierile să poată începe...", se arată în mesaj. 

Potrivit comunicatului biroului prezidențial, în urma conversației de duminică dintre cei doi lideri, Macron i-a exprimat și președintelui rus îngrijorarea cu privire la siguranța centralei nucleare de la Zaporojie. Se raportează că președintele francez va vorbi din nou cu președintele Putin pe această temă în zilele următoare.

"Președintele Macron va continua contactele cu președintele Zelenski și cu directorul general al AIEA. De asemenea, va avea o nouă conversație cu președintele Putin în zilele următoare pentru a găsi un acord care să garanteze siguranța centralei nucleare de la Zaporojie", se arată în comunicat.

În timpul conversației, potrivit Palatului Elysee, Macron a ridicat și subiectul acordului de cereale de la Istanbul și a cerut ca părțile implicate să se asigure că "cerealele exportate în temeiul acordului ajung cu adevărat către cei care au cea mai mare nevoie de ele".

Macron a dat asigurări că sancțiunile UE nu împiedică Federația Rusă să exporte produse agricole. Anterior, serviciul de presă al Kremlinului a relatat despre conversația telefonică dintre Putin și Macron. Potrivit Kremlinului, "a avut loc un schimb de opinii detaliat și sincer asupra situației din Ucraina, cu accent pe asigurarea securității centralei nucleare Zaporojie". Vezi articolul aici!

Putin s-a plâns lui Macron. I-a cerut președintelui Franței să nu mai livreze arme Ucrainei 


Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o "interacţiune nepolitizată" în problema centralei Zaporojie, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a denunţat din nou cu această ocazie livrările de arme occidentale către regimul de la Kiev, utilizate, potrivit lui, la "bombardamente masive asupra unor infrastructuri civile din oraşele din Donbas", a consemnat AFP.

Putin şi Macron au mai discutat la telefon pe 19 august în legătură cu acest subiect. Discuţia de duminică a avut loc la iniţiativa preşedintelui francez, conform Kremlinului. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel