Data actualizării:
Data publicării:

Partidul eurosceptic din Olanda, victorios la exit-poll. Liderul a promis un referendum privind apartenența la UE

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Partidul olandez de dreapta al lui Geert Wilders a câștigat alegerile legislative din Olanda, potrivit măsurătorilor exit-poll.

Partidul de dreapta al lui Geert Wilders, cunoscut pentru discursul său islamofob, a obținut o victorie în alegerile legislative din Olanda, conform sondajelor la ieșirea de la urne realizate miercuri. Această victorie a Partidului Libertății (PVV) va crea o schimbare semnificativă în peisajul politic olandez și european, scrie BBC.

Conform sondajului Ipos, Partidul PVV condus de Wilders a obținut 35 de mandate, depășind cu mult celelalte formațiuni politice. În timp ce alianța de stânga condusă de Frans Timmermans a ocupat locul al doilea, obținând 26 de locuri, și partidul de centru-dreapta VVD a urmat cu 23 de locuri, conform aceluiași sondaj.

În cazul confirmării rezultatelor finale, victoria lui Wilders indică o schimbare bruscă către dreapta extremă și este susceptibilă să genereze preocupare în rândul liderilor europeni. PVV a promis, printre altele, organizarea unui referendum privind apartenența Olandei la Uniunea Europeană.

Geert Wilders, în vârstă de 60 de ani, și-a exprimat mulțumirea pentru rezultatele obținute și a subliniat importanța democrației în procesul electoral, afirmând că rezultatele reflectă ceea ce a căutat electoratul olandez.

Cu toate acestea, deși Wilders a înregistrat un succes notabil în sondaje, formarea unei coaliții guvernamentale rămâne incertă. Liderii celorlalte trei partide majore au exclus posibilitatea de a face parte dintr-o coaliție condusă de PVV.

Kate Parker de la Economist Intelligence Unit a avertizat că o astfel de situație ar putea duce la un „impas constituțional” în Olanda, o perspectivă care ar putea avea consecințe în contextul celei de-a cincea economii a Uniunii Europene.

Victoria politică a lui Wilders indică un posibil schimb de paradigmă în politica olandeză, generând îngrijorare și reflectând tendințe complexe care afectează Europa în ansamblul său.

Este Olanda pe drumul spre „Nexit”?

Dacă vor fi confirmate, rezultatele vor produce unde de șoc în Europa, deoarece Țările de Jos sunt printre membrii fondatori ai ceea ce a devenit Uniunea Europeană.

Wilders dorește să organizeze un referendum pentru părăsirea UE, denumit "Nexit", deși recunoaște că nu există un sentiment național în favoarea unui asemenea pas.

Înaintea votului, el și-a temperat retorica, afirmând că există probleme mai presante în prezent decât angajamentul său de a interzice Islamul și că este pregătit să amâne inclusiv referendumul.

Cu toate acestea, în discursul său de victorie de miercuri seara, el a declarat că alegătorul olandez a vorbit și a ales "o agendă a speranței".

El le-a transmis susținătorilor săi că acum campania s-a încheiat și „este momentul să lucrăm împreună, iar Partidul Libertății va face acest lucru în mod serios, de la o poziție de forță considerabilă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel