Data publicării:

Partidul de guvernământ din Georgia nu mai vrea opoziție, promite că o va interzice

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol ce a promis partidul de guvernământ din Georgia, dacă va câștiga alegerile parlamentare.

Alegeri prezidentiale 2024

Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, a promis să interzică cea mai mare forță de opoziție, Mișcarea Națională Unită (UNM), dacă va câștiga alegerile parlamentare din octombrie.

UNM a fost fondată și condusă ani de zile de Mikheil Saakashvili, fostul președinte al Georgiei, care a fost închis ani de zile sub acuzația de abuz de putere și a cărui stare de sănătate în închisoare s-a deteriorat la un moment dat până în punctul în care organizațiile pentru drepturile omului au solicitat eliberarea sa pe motive medicale.

Într-o declarație publicată marți, Visul Georgian a acuzat UNM pentru războiul dintre Rusia și Georgia din 2008 și a susținut fără dovezi că partidul dorește să deschidă „un al doilea front” în actualul conflict Rusia-Ucraina.

După obținerea unei majorități constituționale, vom iniția un proces juridic care va avea ca rezultat declararea neconstituțională a Mișcării Naționale Unite și a tuturor partidelor sale satelit sau succesoare”, se adaugă în declarație.

Scoaterea în afara legii

Declarația partidului Visul Georgian urmărește să convingă alegătorii că partidul trebuie să recâștige o majoritate constituțională pentru a-și pune în aplicare promisiunile. Cu toate acestea, chiar și fără a avea o majoritate constituțională, ei pot apela deja la Curtea Constituțională pentru a scoate în afara legii un partid care „urmărește să răstoarne sau să schimbe cu forța ordinea constituțională a Georgiei, să încalce independența și integritatea teritorială a țării sau să facă propagandă războiului sau violenței”.

Pe lângă interzicerea UNM, Visul Georgian a declarat că intenționează, de asemenea, să promoveze legea rusească care restrânge drepturile LGBTQ+, împotriva căreia au avertizat UE și organizațiile pentru drepturile omului.

Partidul de guvernământ a declarat, de asemenea, că dorește să modifice constituția pentru a „restabili în mod pașnic” integritatea teritorială a Georgiei, astfel încât aceasta să „corespundă noii realități”, fără a specifica detalii, dar stârnind temerile opoziției că acest lucru ar putea însemna concesii Rusiei, care anul trecut a amenințat că va anexa regiunile separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud și Abhazia.

Colaborarea opoziției

Alegerile parlamentare din Georgia vor avea loc pe 26 octombrie. În iunie, cele șase partide de opoziție au convenit să colaboreze pentru a răsturna partidul de guvernământ, despre care afirmă că a dejucat încercarea țării de a adera la UE, conform POLITICO.

Reamintim că în luna mai a acestui an Parlamentul Georgiei a votat pentru adoptarea legii controversate care ar cataloga ONG-urile și instituțiile media susținute de Occident drept ”agenți străini”, marcând o escaladare dramatică a unei dispute tot mai mari cu Washingtonul și Bruxelles-ul.

Visul Georgian a declarat atunci că normele sunt necesare pentru a preveni influența din străinătate, acuzând ONG-urile de promovarea „propagandei LGBT” și de încercarea de a organiza „o revoluție”. Criticii din Georgia se tem că aceasta ar putea fi un precursor al unei represiuni în stil rusesc asupra societății civile înaintea alegerilor naționale din octombrie. Cea mai înaltă autoritate juridică europeană a avertizat că normele seamănă cu cele folosite de Moscova pentru a reduce la tăcere disidența și a închide ONG-urile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel