Partenerii de guvernare îl repudiază pe Dodon. Maia Sandu și opoziția vor ANTICIPATE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
La nici o zi după finalizarea numărării voturilor din Republica Moldova, Igor Dodon este pe punctul de a pierde și Guvernarea. Totodată, opoziția dorește alegeri anticipate.

Partidul Democrat din R. Moldova (PDM) nu va merge la consultări cu Igor Dodon. Formațiunea politică pledează pentru discuții într-un format mai larg cu partidele autentice din Parlament. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt al PDM. Totodată, liderul de onoare al PDM, Dumitru Diacov a menționat, pentru Tv8, că „după declarații nu au urmat contacte între Președinție și partid. ”.

PDM a anunțat că nu va participa la consultări cu instituția prezidențială. Liderul PDM Pavel Filip a declarat că formațiunea pe care o conduce pledează pentru discuții în cadrul unei mese rotunde, într-un format care să capete un statut permanent, la care ar participa toate partidele autentice.

”În acest moment, dialogul pe filiera bilaterală nu poate fi productiv și eficient, mai ales în situația în care suntem. Și aceste discuții trebuie demarate imediat, dat fiind situația de criză în care ne aflăm și presiunea timpului”, a menționat Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă, potrivit TV8.md.

Opoziția dorește anticipate

Reprezentanții platformei parlamentare Pentru Moldova susțin că Legislativul are acuma două opțiuni: „să ajungă la un consens în numele țării, dezvoltării acesteia și salvării cetățenilor sau să fie dizolvat Parlamentul și să fie fixată data alegerilor parlamentare anticipate”.

Într-o declarație semnată de Pentru Moldova din care fac parte deputații partidului Șor și câțiva deputați plecați de ProMoldova este menționat că alegătorii așteaptă în zădar adoptarea inițiativelor legislative cu caracter social, elaborate inclusiv de către grupul de deputați neafiliați și deputații fracțiunii „Partidului ȘOR", care au format Platforma parlamentară „Pentru Moldova". Acestea se referă la creșterea pensiilor, îmbunătățirea accesului și calității asistenței medicale, sporirea protecției sociale a lucrătorilor medicali, asigurarea pensionarilor cu medicamente gratuite și acordarea de noi garanții pentru lucrătorii din sectorul agricol.

„S-ar părea că este tocmai timpul să fie începută realizarea numeroaselor promisiuni date alegătorilor. Activitatea Parlamentului în continuare însă este paralizată și nu există nici o explicație rațională în acest sens. Toate motivele neanunțate ce stau la baza blocării activității Parlamentului poartă un pronunțat caracter intrigant. În orice caz, astfel de concluzii se impun, urmărind declarațiile unor politicieni marginali, care încearcă din răsputeri să se înscrie în „noua realitate politică" pentru a-și păstra fotoliile de deputat", se spune în declarație, precizează Deschide.md.

Și Maia Sandu, noul președinte, vrea anticipate

Maia Sandu, președinta aleasă a Republicii Moldova, spune că votul masiv al moldovenilor aflați peste hotarele țării demonstrează că oamenii cred în democrație și că vor alegeri parlamentare anticipate, întrucât actualul Parlament nu îi mai reprezintă.

„Asta este ceea ce vrea poporul Republicii Moldova. Oamenii vor alegeri parlamentare anticipate deoarece actualul Parlament a demonstrat că nu lucrează în folosul cetățenilor. Unii din deputați sunt implicați în acte de corupție, contrabandă și oamenii vor să voteze un Parlament nou care îi va reprezenta. Vrem să construim o țară puternică din punct de vedere economic, dar astăzi avem nevoie de suport și sunt sigură că vom beneficia de acest suport. (…) Un număr foarte mare de persoane au mers să voteze în mai multe țări ale lumii, iar asta demonstrează că oamenii cred în democrație și asta este foarte important pentru noi”, a spus aceasta potrivit Ziarul de Gardă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel