sala-plenului-parlamentul-romaniei
. Chiar dacă aceasta nu primeşte aviz pozitiv, USL va lansa tema în discuţie la prima reunuine a Plenului. Atunci va intra în joc
care stipulează că "Parlamentul decide calea de urmat."
În joc intră însă o altă strategie. USL va trage de timp, iar până la revenirea Parlamentului să fie publicate rezultatele recensămânutului. Datele de la recensământ ar putea da peste cap tot calculul şi ar putea arăta că, în condiţiile reale ale populaţiei cu drept de vot, referendumul ar fi fost validat.
Cu aceste două dovezi USL merge în Parlament şi cere validarea referendumului de pe data de 29 iulie. Traian Băsescu face calculul la datele recensământului din 2002, dar USL va arăta că la nivel practic nu mai avem 18 milioane de votanţi în România. Conform unor date provizorii, din recensământ reiese că în România mai sunt puţin peste 15 milioane de persoane cu drept de vot. La acest scor referendumul ar fi validat cu condiţia de prezenţă de 50 plus 1%.
Presiunea populară şi presiunea politică ar putea determina Parlamentul să valideze referendumul. Cele două argumente invocate de USL ar putea conduce la demiterea lui Traian Băsescu şi păstrarea ca interimar a lui Crin antonescu până la organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.