Parlamentul francez a adoptat o lege ”Big Brother” controversată
Parlamentul francez a adoptat, marți, o controversată lege ”Big Brother”, care permite serviciilor secrete să asculte telefoane şi să citească e-mailuri fără acordul unui judecător.
Legea a fost puternic contestată de organizaţiile pentru apărerea drepturilor omului, pe motiv că încalcă libertăţile individuale și că permite o ”spionare în masă”. Totuşi, deputaţii au aprobat proiectul de lege cu o majoritate compleșitoare (438 de voturi ”pentru”, 86 ”împotrivă” și 42 de abțineri), la aproape patru luni de la atacurile teroriste de la Paris, soldate cu 17 morţi.
Parlamentarii socialişti şi cei conservatori au votat împreună legea, pe care o consideră foarte importantă în lupta împotriva terorismului. Singurii care s-au opus au fost ecologiştii şi deputaţii de extremă-stânga, potrivit digi24.ro.
Premierul Manuel Valls consideră că legea oferă un cadru legal pentru serviciile de informații, respectând totodată libertățile fundamentale, și le oferă mai multe mijloace.
Textul mai poate fi modificat, însă, pentru că urmează să fie dezbătut în Senat la sfârșitul lunii.
Sensibil la critici, președintele socialist Francois Hollande a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională după încheierea procedurii parlamentare, pentru a se asigura că textul este conform cu Legea Fundamentală.
Vezi și: Legea Big Brother. Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la Cotroceni. Ce spune Chirieac
Adversarii proiectului denunță instaurarea unor ”metode de supraveghere profund intruzive”. Printre critici se numără și Marine Le Pen, liderul extremei-drepte, care a spus că legea este ”nedemnă” și ”periculoasă” pentru libertățile publice.
Inclusiv Asociația franceză a Victimelor Terorismului a cerut mai multe ”garanații legislative” pentru respectarea drepturilor fundamentale.
Proiectul de lege definește atât misiunile serviciilor de informații - de la prevenirea terorismului până la spionajul economic, cât și regimul de autorizare și de control în privința tehnicilor de supraveghere (interceptări, amplasare de camere, folosire de programe IT de spionaj, acces la datele de internet).
Unul dintre cele mai controversate aspecte este posibilitatea de a amplasa în rețelele operatorilor instrumente de analiză automată care să depisteze o ”succesiune suspectă de date de accesare a internetului”. Dispozitivul este numit de adversarii proiectului ”cutia neagră”, ce ar pune bazele unei supravegheri în masă. Aceste ”cutii negre” vor fi instalate direct la operatorii și furnizorii de internet, dar nu vor da acces la conținutul comunicațiilor, ci numai la meta-date.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News