Parlamentul European cere interzicerea în UE a produselor rezultate în urma muncii forţate
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Parlamentul European cere interzicerea în UE a produselor rezultate în urma muncii forţate / Foto Agerpres
Parlamentul European cere interzicerea în UE a produselor rezultate în urma muncii forţate / Foto Agerpres
Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie prin care solicită interzicerea în UE a produselor rezultate în urma muncii forţate, cum este cazul celor fabricate în provincia chineză Xinjiang, relatează agenţia EFE. 

În textul aprobat cu 503 voturi pentru, 6 împotrivă şi 4 abţineri europarlamentarii cer o colaborare cu statele terţe şi elaborarea de instrumente pe baza cărora autorităţile publice să poată confisca produse la frontierele UE dacă există dovezi că acestea sunt rezultate în urma muncii forţate.

În dezbaterea premergătoare votării rezoluţiei s-au făcut referiri la cele mai recente documente despre aşa-numitele tabere de reeducare pentru uiguri în provincia chineză Xinjiang, care în realitate sunt o formă de muncă forţată pe care unii eurodeputaţi au descris-o drept sclavia secolului al XXI-lea.

Statele Unite şi Canada au interzis deja unele importuri constând în mărfuri fabricate cu ajutorul muncii forţate.

Citește și - Parlamentul European susține interzicerea vehiculelor noi cu motoare termice în UE, începând din 2035

Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect legislativ ce interzice din anul 2035 comercializarea vehiculelor noi care emit CO2, ceea ce ar putea însemna sfârşitul vânzării pe piaţa UE a maşinilor noi cu motoare cu combustie internă, relatează agenţia DPA.

În urma adoptării acestui document de poziţie, Parlamentul European va începe negocierile cu statele membre (Consiliul UE), astfel că versiunea definitivă a textului legislativ ar putea suferi modificări.

Documentul face parte din pachetul legislativ european menit să combată schimbările climatice, denumit Fit for 55 şi al cărui obiectiv este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030, faţă de nivelul anului 1990, şi atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050. Vezi articolul aici!

 

Citește și - Europarlamentar polonez: Dacă Bruxelles-ul ne îngheață fondurile, Polonia ar trebui să paralizeze UE folosind dreptul de veto

Un europarlamentar polonez, membru al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a criticat dur reticența Comisiei Europene de a dezgheța fondurile din PNRR-ul Poloniei.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că va debloca Fondul de redresare al UE pentru Polonia dacă vor fi atinse anumite etape, dar într-o scrisoare către europarlamentari, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a cerut un vot de cenzură împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dacă va merge mai departe cu planul (citește AICI).

„Dacă comisia condusă de Ursula von der Leyen nu își mai îndeplinește rolul de gardian al tratatelor, Parlamentul ar trebui să-i retragă încrederea”, a scris europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt.

Europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski a reacționat la încercările lui Verhofstadt și ale partidului său Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) de a bloca zeci de miliarde de finanțare pentru Polonia.

Verhofstadt a scris că Comisia Europeană „a ignorat în mod flagrant rezoluțiile Parlamentului” privind capacitatea Poloniei de a respecta regulile UE. „Comisia a decis să dea o evaluare pozitivă, în ignorarea flagrantă a mai multor rezoluții ale Parlamentului, a mai multor hotărâri ale CEJ și a disidenței în cadrul Colegiului, deoarece cinci comisari cheie se îndoiesc public dacă așa-numitele etape sunt suficiente pentru a se conforma hotărârilor CEJ”.

Intervievat de portalul wPolityce.pl, europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski a numit scrisoarea o „încercare de a împărți efectiv UE” într-un moment în care aceasta trebuie să facă față războiului din Ucraina. În timp ce acest război continuă, actorii politici din UE încearcă să uzurpe puteri pe care tratatele UE nu le-au acordat Uniunii Europene.

„Acest lucru este total inacceptabil. Un scandal. Nu există cuvinte pentru a descrie. În mod indirect, beneficiază interesele ruse prin slăbirea unui stat care trebuie să facă față crizei refugiaților și care este pilonul de bază al flancului estic al NATO”, a spus europarlamentarul polonez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel