Parlamentul European a votat pentru încărcătorul unic de telefon
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Parlamentul European a votat legea care va aduce în Europa un singur încărcător pentru telefoanele mobile. 

Europarlamentarii au votat pentru o lege care impune tuturor dispozitivelor portabile noi să folosească același tip de cablu de încărcare. Smartphone-urile și tabletele, inclusiv iPhone-ul și iPad-ul Apple, ar trebui să utilizeze un încărcător USB-C din 2024, în timp ce producătorii de laptop-uri ar avea timp până în 2026 să facă schimbarea. Au fost 602 voturi pentru și 13 împotrivă, cu opt abțineri.

Este de așteptat ca statele membre să aprobe noua lege pe 24 octombrie, înainte ca regula să devină lege în Parlament. În urma unui acord provizoriu al Uniunii Europene, în iunie 2022, guvernul Regatului Unit a transmis că „nu ia în considerare în prezent” introducerea unui cablu de încărcare comun, conform informațiilor obținute de BBC.

Însă, conform actualelor aranjamente post-Brexit, noul regulament s-ar putea aplica Irlandei de Nord.

„Noile cerințe se pot aplica și dispozitivelor vândute în Irlanda de Nord în conformitate cu termenii protocolului Irlandei de Nord din acordul Brexit, declanșând potențial divergențe ale standardelor de produs față de restul Regatului Unit”, potrivit unui raport parlamentar din decembrie 2021.

Tratatul funcționează prin menținerea Irlandei de Nord în interiorul pieței unice de mărfuri a UE, în timp ce restul Regatului Unit se află în afara acesteia.

Apple protestează împotriva noii legi

Comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a sărbătorit noua lege printr-o postare pe Twitter, invocând „risipa și inconvenientul” de a avea mai multe încărcătoare. Dar Apple a argumentat împotriva propunerii. Când a fost introdus pentru prima dată, în septembrie 2021, un reprezentant Apple a declarat pentru BBC News: „Reglementarea strictă care impune un singur tip de conector înăbușă inovația mai degrabă decât să o încurajeze, ceea ce, la rândul său, va dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume”.

Gigantul tehnologic este principalul producător de smartphone-uri care utilizează un port de încărcare personalizat, deoarece seria sa de iPhone utilizează un conector Lightning fabricat de Apple.

Noua regulă va acoperi o gamă de „electronice portabile de dimensiuni mici și mijlocii”, potrivit UE, inclusiv:

- telefoane mobile
- tablete
- e-readers
- șoareci și tastaturi
- dispozitive GPS (sistem de poziționare globală).
- căști, căști și căști
- camere digitale
- console de jocuri video portabile
- boxe portabile

Noul iPhone, opţiune care îţi poate salva viaţa. Telefonul sună automat la Urgenţe, dacă eşti implicat într-un accident

Tehnologia "Crash Detection" a fost testată prima dată duminică, la doar câteva săptămâni de la lansarea noului model. 

Şase persoane au murit duminică noapte într-un accident auto în Lincoln, Nebraska. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au descris accidentul ca fiind "cel mai teribil incident din ultimii ani din Lincoln". 

Deşi nu au existat martori la accident şi toate persoanele din maşină erau fie decedate, fie inconştiente, telefonului iPhone 14 al unuia dintre pasageri a alertat serviciul de urgenţă în mod automat, scrie Daily Mail. 

Tehnologia "Crash Detection" este disponibilă pe modelele iPhone 14 şi iPhone 14 Pro cu ultima versiune de iOS. Este disponibilă, de asemenea, pe Apple Watch Series 8, Apple Watch SE, generaţia a doua, şi Apple Watch Ultra cu ultima versiune de watchOS. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel