Parlamentul European a decis: energia nucleară și gazul rămân valabile în tranziția către o economie verde
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Parlamentul European a respins propunerea de a se opune includerii anumitor activități nucleare și gaziere ca activități economice durabile din punctul de vedere al mediului.

Potrivit comunicatului transmis miercuri, 6 iulie, Parlamentul European nu s-a opus Actului delegat al Comisiei privind taxonomia. Acesta propune includerea, în anumite condiții, a unor activități specifice din sectorul gazelor naturale și cel al energiei nucleare în lista activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului care fac obiectul așa-numitei taxonomii a Uniunii Europene.

Comisia consideră că investițiile private în activitățile din sectorul gazelor naturale și din sectorul nuclear pot juca un rol în tranziția verde. Astfel, a propus clasificarea anumitor activități din cele două sectoare ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activități nucleare și gaziere este limitată în timp și depinde de anumite condiții specifice și cerințe de transparență.

278 deputați europeni au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut. Ar fi fost necesară întrunirea unei majorități absolute de 353 de deputați europeni pentru a introduce un veto împotriva propunerii Comisiei.

Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecții cu privire la propunere până pe 11 iulie 2022, Actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Context

Regulamentul privind taxonomia face parte din Planul de acțiune al Comisiei privind finanțarea creșterii durabile. Regulamentul urmărește să stimuleze investițiile ecologice și să prevină dezinformarea ecologică (cunoscută și ca ”greenwashing”).

 

Citește și: 

Ciucă: Vom susţine decizia CE privind includerea gazului şi energiei nucleare în taxonomia UE în domeniul climei

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că Guvernul va susţine decizia Comisiei Europene privind includerea gazului şi energiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene în domeniul climei din convingerea că este în beneficiul cetăţenilor români şi europeni această perioadă de tranziţie, se arată într-un comunicat al Executivului.

Guvernul României salută adoptarea de către Colegiul Comisiei Europene a Actului Delegat Complementar (ADC) privind taxonomia Uniunii Europene în domeniul climei. Includerea gazului şi energiei nucleare în domeniul de aplicare al acestui Act confirmă rolul gazului ca un combustibil de tranziţie către o economie decarbonizată, respectiv cel al energiei nucleare în reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.

Criza energetică pe care o traversăm şi preocupările pentru combaterea schimbărilor climatice ne determină să acţionăm decisiv şi realist în faţa nevoii de a ne proteja economiile şi cetăţenii.

Orice pas înainte pe care îl facem împreună pentru a ne îmbunătăţi răspunsul la efectele încălzirii climatice merită susţinut şi încadrat în planurile noastre de viitor, pentru a lăsa generaţiilor viitoare un mediu mai curat şi mai sănătos.

Decizia luată astăzi de Colegiul Comisiei Europene este încurajatoare pentru a oferi în perspectivă un cadru predictibil şi stabil pentru companiile care operează în cele două sectoare energetice: gaze naturale şi energie nucleară. (...) Vom susţine decizia de astăzi a Comisiei Europene din convingerea că este în beneficiul cetăţenilor români şi europeni această perioadă de tranziţie în care să putem folosi gazul şi energia nucleară', a afirmat Nicolae Ciucă, citat în comunicat. Citește mai mult AICI.

Vezi și: 

Germania votează contra: energia nucleară nu este energie verde. Un joc de un trilion de euro la care refuză să participe

Germania va vota împotriva introducerii energiei nucleare ca una dintre energiile considerate durabile de către Uniunea Europeană. 

Acest lucru a fost anunțat de guvernul lui Olaf Scholz care și-a exprimat opoziția față de planul de taxonomie al Comisiei privind energia atomică, definind într-o notă de „nu” care arată că energia nucleară nu este durabilă și, prin urmare, nu ar trebui să fie parte a prevederii.

Principiul susținut de Bruxelles este că energia nucleară este durabilă, deoarece nu produce niciun tip de poluare a aerului, chiar dacă produce deșeuri nucleare periculoase, care sunt greu de eliminat, potrivit Europa Today.

Taxonomia servește la clasificarea activităților productive, nu doar a celor energetice, care pot fi considerate „verzi” și deci finanțate cu fonduri de investiții precum obligațiunile verzi, de exemplu. Jocul, potrivit experților, ar putea valora deja peste un trilion de euro în anul care tocmai a început.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel