Data publicării:

Parlamentul European a anunţat finaliştii pentru Premiul Saharov pe 2019

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Marielle Franco, Căpetenia Raoni şi Claudelice Silva dos Santos, The Restorers şi Ilham Tohti sunt finaliştii pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire pe 2019, a anunţat marţi Parlamentul European într-un comunicat de presă, relatează Agerpres.

Finaliştii au fost aleşi marţi de membrii comisiilor pentru afaceri externe (AFET) şi dezvoltare (DEVE) ale Parlamentului European.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual şi în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul, numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. Nominalizările pentru acest premiu pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de cel puţin 40 de eurodeputaţi.

Marielle Franco, Căpetenia Raoni şi Claudelice Silva dos Santos au fost nominalizaţi împreună de grupurile europarlamentare S&D şi GUE/NGL. Mariella Franco a fost nominalizată şi de grupul Verzilor, alături de Jean Wyllys, nominalizarea sa fiind susţinută şi de Terry Reintke, Tanja Fajon şi alţi 43 de eurodeputaţi.

Marielle Franco, o activistă politică şi pentru drepturile omului braziliană a fost ucisă cu brutalitate în martie 2018. Bisexuală de culoare născută într-o favelă, a fost cunoscută pentru apărarea drepturilor tinerilor, femeilor şi a persoanelor LGBTI. Ea a denunţat cazuri de execuţii extrajudiciare şi alte abuzuri comise de ofiţeri de poliţie sau forţe de securitate.

Căpetenia Raoni, o personalitate emblematică a luptei contra despăduririlor din regiunea amazoniană, este unul dintre principalii lideri ai comunităţii etnice Kayapo, care trăieşte în centrul Amazoniei. El s-a dedicat luptei pentru drepturile populaţiei indigene şi protejării junglei amazoniene.

Claudelice Silva dos Santos, ecologistă şi apărătoare a drepturilor omului din Brazilia, a devenit activistă după uciderea brutală a fratelui şi a cumnatei ei pentru eforturile lor de a combate despăduririle din Amazonia. Este cunoscută mai ales pentru opoziţia sa fermă faţă de defrişările ilegale şi faţă de exploatările ilegale de cărbune din regiunea Praia-Alta Piranheira.

The Restorers, un grup de cinci studenţi din Kenya (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno şi Ivy Akinyi), reprezintă nominalizarea grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR). Cei cinci studenţi au dezvoltat i-Cut, o aplicaţie care vine în ajutorul fetelor supuse mutilării genitale (FGM). FGM este recunoscută internaţional drept o încălcare a drepturilor omului, în prezent trăind peste 200 de milioane de femei care au fost supuse acestei practici. În fiecare an peste 3 milioane de fete sunt expuse riscului FGM.

Ilham Tohti, nominalizat de grupul europarlamentar Renew Europe, este un economist care luptă pentru drepturile minorităţii etnice uigure din China, susţinând implementarea legilor privind autonomia regională în această ţară. În 2014, a fost condamnată la închisoare pe viaţă pentru acuzaţii legate de separatism. În pofida acestei condamnări, el a rămas o voce a moderaţiei şi reconcilierii.

Conferinţa preşedinţilor, formată şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice, va selecta laureatul pe 24 octombrie. Premiul va fi acordat în cadrul unei ceremonii în plen, la Strasbourg, pe 18 decembrie. În 2018, premiul a fost acordat regizorului ucrainean Oleg Senţov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel