Parlamentul a adoptat o lege privind studiile în limbi străine
Parlamentul de la Rabat a adoptat luni seară un proiect de lege privitor la reforma sistemului de învăţământ din Maroc, temă care a divizat mult timp clasa politică din această ţară, transmite AFP.
Legea a fost adoptată cu majoritate de camera inferioară a legislativului marocan.
Deputaţii din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (PJD, islamist), care conduce coaliţia guvernamentală, s-au abţinut de la votul asupra articolului privind deschiderea faţă de limbile străine.
Textul avizat de Consiliul Superior al Educaţiei, organism consultativ însărcinat cu elaborarea unei 'viziuni strategice pentru o şcoală a echităţii', prevede studiul anumitor materii, în special ştiinţifice, în limbi străine (în principal în franceză).
Prima adoptare în guvern a acestei legi, la jumătatea anului trecut, a atras o opoziţie puternică în numele apărării identităţii naţionale.
În ultimele zile, acest subiect a arătat divizări profunde în interiorul PJD. Fostul şef al guvernului Abdelillah Benkirane, care nu mai este membru al PJD, deşi este extrem de popular în rândul electoratului acestui partid, a provocat sâmbătă un scandal în urma unui video difuzat pe pagina sa de Facebook, urmărită de 300.000 de persoane.
Cum poate abandona limba arabă un partid de referinţă islamic, pentru a o înlocui cu limba coloniştilor?, a scris Benkirane.
În aceeaşi zi, liderul grupului parlamentar al partidului islamist şi-a prezentat demisia, potrivit media marocane.
Araba şi berbera sunt cele două limbi oficiale în Maroc, dar franceza este utilizată pe scară largă în societate. În 2018, Marocul avea 12,7 milioane de vorbitori de franceză, din populaţia sa de 35 de milioane de locuitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News