Parlamentarii din Italia au eșuat pentru a șaptea oară în alegerea președintelui țării
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Parlamentarii şi liderii regionali din Italia au eşuat pentru a şaptea oară în încercarea de a alege un preşedinte al ţării.

Parlamentarii şi liderii regionali italieni au votat sâmbătă pentru a şaptea oară în încercarea de a decide cine va fi următorul preşedinte al Italiei, însă nici de data aceasta niciun candidat nu a întrunit majoritatea simplă de voturi, cum era necesar, informează dpa.

Cele mai multe voturi au fost sâmbătă pentru preşedintele în exerciţiu Sergio Mattarella, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico. Cu toate acestea, Matterella a primit doar 387 de voturi dintre cele 505 minim necesare pentru a câştiga. Circa 380 de politicieni s-au abţinut.

Deşi toate partidele parlamentare, cu excepţia Fratelli d'Italia, de extremă dreaptă, fac parte din coaliţia care susţine guvernul condus de premierul Mario Draghi, nu s-a ajuns la un consens între stânga, dreapta şi Mişcarea 5 Stele pentru desemnarea unui nou şef al statului. Pentru a evita un impas şi pentru a nu fi afectată stabilitatea politică a ţării, câteva partide politice i-au cerut lui Mattarella să rămână preşedinte.

Dacă până acum Sergio Mattarella a exclus să mai candideze, numărul de voturi obţinute de el este în creştere, după ce miercuri el a obţinut 125 de voturi, joi - 160, iar vineri - 336 de voturi.

O a opta rundă de vot ar urma să aibă loc sâmbătă în cursul serii.

Preşedintele Italiei este ales pentru un mandat de şapte ani de membrii celor două camere ale parlamentului, alături de reprezentanţi ai regiunilor Italiei. În total sunt aproximativ 1000 de "mari electori". Rezultatul este de obicei greu de anticipat. În 1971, Giovanni Leone a fost ales abia după 23 de tururi de scrutin, precizează Agerpres.

Italia: Durată nelimitată a certificatului verde, pentru cei care au făcut a treia doză de vaccin

Pare să fie direcția către care se îndreaptă Italia, în așteptarea deciziei agențiilor de reglementare - Ema și Aifa - privind administrarea celei de-a patra doze.

Actualul decret prevede că, de la 1 februarie, super certificatul verde - eliberat persoanelor vaccinate și vindecate - va fi valabil șase luni.

Însă, multe certificate verzi încep să expire în următoarele săptămâni, în condițiile în care a treia doză a fost autorizată la jumătatea lunii septembrie.

Astfel se decide eliminarea limitei pentru cei care au terminat schema de vaccinare până când se va da undă verde pentru a patra doză de vaccin, conform La Stampa, preluat de Mediafax (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel