Data publicării:
Parkinson, situație disperată. Medicamentul NU se mai găsește în România
Persoanele care suferă de Parkinson și familiile acestora trec prin momente grele, deoarece nu mai găsesc medicamentele de care au atâta nevoie.
Pe lângă șocul diagnosticului, revolta împotriva destinului, acceptarea tuturor etapelor ce presupun conviețuirea cu o boală cronică, pacienții cu Parkinson trebuie să se confrunte și cu lipsa medicamentelor de care le depinde viața. De menționat că boala nu se vindecă, însă poate fi controlată cu ajutorul tratamentului.
Pacienții își duc durerea alături de familie. O astfel de poveste este cea a Julietei Daniela Nițu, a cărei mamă suferă de Parkinson. "Mama mea are, de ani buni, Parkinson. O perioadă de timp, nu au fost probleme, i-am luat madopar, cel mai bun pentru cei cu această boală. Din păcate, de foarte mult timp, nu se mai găsește la noi. Am sunat la Ministerul Sănătății, în urmă cu doi ani, atunci mi s-a explicat că nu se mai găsește în toată țara, fiind pus medicamentul pe o listă. Când am vorbit cu cei de la Minister, au fost foarte amabili, mi-au explicat: mi-au spus că este contractul în derulare, că se așteaptă ca în câteva luni să se rezolve. Problema este că a trecut mult timp de atunci, și nu avem niciun rezultat", a spus Julieta Daniela Nițu, pentru DC News, adăugând că, în România, există numeroase persoane care au această boală.
Drumuri în Bulgaria
Speranța a venit în Bulgaria, unde se găsește acest medicament. "Noi mergem în Bulgaria. Luăm de acolo pentru șase luni. Problema este să se găsească la noi", spune femeia. "Mama ia, în timpul zilei, 250 de grame și seara, alte 125 de grame. Nu există zi în care să nu aibă nevoie de medicament. Am încercat și cu un substituit, însă, din păcate, la nicio săptămână de la luarea acestuia, mama a început să aibă halucinații. A leșinat. Era să o pierd atunci", a spus Julieta Daniela Nițu.
"Suntem disperați"
"Am vorbit și astăzi cu o doamnă (n.r. de la Ministerul Sănătății). I-am dat datele și a zis că o să mă sune. Suntem disperați. Nu știm bulgărește, ne e foarte greu, e complicat. Dar pentru mama fac orice", a mai spus Daniela Nițu, adăugând că nu și-a pierdut speranța și încă crede într-o rezolvare.
[citeste si]
Persoanele cu această boală prezintă cantităţi insuficiente dintr-o substanţă numită dopamină în anumite zone din creier. Semnele bolii sunt mişcări încete, rigiditate musculară, putând varia de la pacient la pacient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News