Data publicării:

Parisul vorbeşte despre o 'minciună' şi o 'criză gravă' din partea aliaților în contractul submarinelor cu Australia

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre 'criza gravă' provocată de torpilarea unui uriaş contract de submarine franceze pentru Canberra, denunţând o 'minciună (...), o duplicitate (... ), o pierdere majoră a încrederii' şi 'un dispreţ' din partea aliaţilor Franţei, notează AFP. 

Întrebat la jurnalul televizat al postului public France 2, Jean-Yves Le Drian a justificat rechemarea ambasadorilor francezi la Canberra şi Washington prin faptul că există 'o criză gravă între noi'. Această măsură, prima din istoria relaţiilor dintre Paris şi Washington, 'este foarte simbolică.

A fost minciună, a fost duplicitate, a fost o pierdere majoră a încrederii, a fost dispreţ, deci aşa nu merge între noi', a declarat el. 'Am rechemat ambasadorii pentru a încerca să înţelegem şi pentru a le arăta fostelor ţări partenere că avem o nemulţumire foarte puternică, că există cu adevărat o criză gravă între noi', a spus ministrul de externe. Rechemarea ambasadorului francez la Londra a fost, în schimb, considerată inutilă: 'Cunoaştem oportunismul lor permanent', a spus el ironic la câteva luni după Brexit.

'Marea Britanie în această afacere este un fel de a cincea roată la căruţă', a adăugat Jean-Yves Le Drian. Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară pentru Canberra care i-a scos efectiv pe francezi din joc.

Vezi și: Xi Jinping avertizează cu privire la „interferența forțelor externe”, după ce Australia a decis să cumpere submarine nucleare

În 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro) pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent 'contractul secolului' din cauza valorii şi importanţei sale strategice. Pe de altă parte, ministrul de externe a mai apreciat că criza va cântări asupra definirii noului concept strategic al NATO, fără a evoca, totuşi, o retragere din Alianţa Nord-Atlantică. 'NATO a iniţiat o reflecţie, la solicitarea preşedintelui Franţei, asupra fundamentelor sale.

La următorul summit NATO de la Madrid va fi prezentat noul concept strategic. Evident, ceea ce tocmai s-a întâmplat va avea legătură cu această definire', a spus Jean-Yves Le Drian. 'În acelaşi timp, Europa trebuie să se doteze cu busola sa strategică şi va fi sub responsabilitatea Franţei în prima jumătate a anului 2022', a adăugat el, referindu-se la preşedinţia franceză a Uniunii Europene cu începere de la 1 ianuarie.

După retragerea brutală a americanilor din Afganistan, fără consultarea aliaţilor lor, şi acest dosar al submarinelor, 'dacă europenii nu simt că, pentru a rămâne în istorie, trebuie să se unească şi să-şi apere împreună propriile interese, atunci soarta lor va fi complet diferită', a subliniat Jean-Yves Le Drian, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel