Data actualizării:
Data publicării:

Parisul se opune încercării Berlinului de a salva motorul cu ardere

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Parisul se opune încercării Berlinului de a salva motorul cu ardere. Guvernul german răspunde blocând includerea energiei nucleare printre sursele pentru producția hidrogenului.

Disputa dintre Franța și Germania este structurată în jurul acestor două mari probleme: pe de o parte Parisul se opune Berlinului de a salva motorul cu ardere, iar la rândul lui, Berlinul nu vrea să audă despre producția de hidrogen din energie nucleară.

Un lucru este sigur: pentru ambele țări mizele sunt foarte mari: pentru Paris este în joc viitorul nuclearului, pivotul structurii sale energetice, în timp ce Berlinul apără tranziția delicată a sectorului său auto, încercând să salveze tehnologia care a făcut-o să aibă succes la scară globală. 

Lupta pentru motoarele cu ardere

Potrivit Europa Today, la Bruxelles, nivelul de confruntare este din ce în ce mai ridicat. Chiar dacă protagoniștii încearcă să arunce apă pe foc în presă: ”Sunt un susținător al compromisului permanent franco-german, dar și al transparenței în relațiile noastre. Când avem un dezacord, nu îl ascundem, lucrăm pentru a-l depăși”, a spus ministrul francez al Transporturilor, Clément Beaune.

Cheia pentru salvarea motorului cu ardere este, pentru Berlin, e-fuel, un combustibil sintetic care este promovat de susținătorii săi ca fiind mai durabil decât derivatele petroliere. Astfel, Germania a solicitat Comisiei Europene să prezinte o strategie clară pentru dezvoltarea acestei tehnologii, care să le completeze pe cele pentru electrificarea transporturilor. Fără această strategie pentru mașinile pe benzină și diesel, guvernul lui Olaf Scholz nu intenționează să dea undă verde noii legislații referitoare la producția hidrogenului din energie nucleară.

Franța a condamnat public reversul german: ”Din punct de vedere economic este incoerent, din punct de vedere industrial, este periculos, nu este în interesul nostru național, nu este în interesul producătorilor noștri naționali și, mai presus de toate, nu este în interesul planetei” , a declarat ministrul Bruno Le Maire.

Replica Germaniei pentru Franța

Germania i-a replicat Franței lovind-o în una dintre cele mai prețioase active ale sale: energia nucleară. Franța cere de ceva timp să includă energia nucleară printre prioritățile pentru tranziția verde a Europei, și face acest lucru pentru a acorda hidrogenului nuclear un rol mai important în atingerea obiectivelor UE în materie de energie regenerabilă.

Împotriva acestei dorințe a Franței, Germania s-a poziționat oficial cu o scrisoare către Comisia Europeană, semnată de Austria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Portugalia și Spania.

”Împărtășim opinia conform căreia producția și utilizarea hidrogenului cu emisii scăzute de carbon și a combustibililor cu emisii scăzute de carbon nu ar trebui să fie stimulată printr-o directivă privind promovarea energiilor regenerabile”, se arăta în scrisoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel