Data actualizării:
Data publicării:

Parisul îl omagiază pe fiul nelegitim al lui Arghezi. Expoziție foto

Autor: Andreea Marinaș | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

O expoziție foto este deschisă într-o galerie pariziană pentru a-l omagia pe fiul nelegitim al marelui poet român Tudor Arghezi. Acesta a fost fotograf în capitala Franței.

Ediția online a cotidianului italian „La stampa” a publicat duminică un articol intitulat „Un fotograf între poezie și documentar”.

Ce este special în legătură cu acest articol? Articolul îi este consacrat fiului poetului Tudor Arghezi, căruia îi este dedicată și o expoziție, la muzeul Jeu de Paume din Paris. Expoziția este deschisă până la 28 mai și este consacrată fotografiilor făcute de Eli Lotar, fiul nelegitim al marelui poet român, în anii ’20 - ’30.

În acest articol se spune că Eli Lotar este fiul natural al poetului Tudor Aghezi. Adevăratul nume al lui Eli Lotar era Eliazar Teodorescu, iar acesta se născuse la Paris în anul 1905 ca fiu nelegitim al unui mare poet român - Tudor Arghezi - și al unei profesoare - Constanța Zissu. Mama lui Eli Lotar era o obișnuită a avangardei Bucureștiului și, pentru a-și ascunde graviditatea, plecă pentru o vreme în capitala Franței, după care se întoarse acasă cu nou-născutul. Ea a fost alungată de familia ei, iar Eli a fost crescut de către bunici. La 19 ani, tânărul și frumosul Eli s-a întors la Paris,  în căutarea unei caiere în lumea actorilor.

[citeste si]

În 1926, Eli Lotar a cunoscut-o pe Germaine Krull, fotograf german anticonformist, de la care a învățat meseria de fotograf, pentru care fiul lui Arghezi a făcut pasiune. Eli Lotar a trăit în concubinaj cu Germaine Krull la Paris, pe Montmartre, iar serile și le petreceau împreună dansând în localurile din Place Pigalle.

Fotografiile expuse de Eli Lotar, realizate în Franța, sunt foarte naturaliste, de exemplu la abator unde erau tăiate vitele și unde le erau expuse organele.

„Fiul lui Tudor Arghezi a revenit în București în anii '50 când s-a revăzut cu tatăl său, după o perioadă în care Arghezi nu mai era în grațiile regimului (până în anii '54 a fost declarat persona non grata). După ce poetul a fost reasimilat de regim, fiul lui l-a putut vizita la București”, a declarat pentru  DC News scriitorul Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel