Părinți de succes: Prezentarea dezavantajelor unei situații, atu pentru credibilitate (IV)
Credibiliatea părinților și a profesorilor în fața copiilor nu se poate impune și nici nu poate fi susținută cu povești frumoase, care nu se vor împlini niciodată, ci ea trebuie câștigată, ceea ce impune o responsabilitate a modului în care cei responsabili de educația celor mici prezintă o situație dată.
Potrivit profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației susține că autorul ipotezei potrivit căreia „dacă indici dezavantajele, tot ceea ce spui va părea mult mai credibil” - (Dawson, 2006, p.46) are dreptate.
Părintele sau profesorul trebuie să îi dea copilului impresia că sunt obiectivi. Un profesor care spune sincer: „Nu este așa de ușor să înveți la materia mea, nu vreau să îți faci false iluzii, o să fie destul de greu…” și îi transmite elevului senzația că toate acestea sunt spuse cu afecțiune, „vin direct din inimă” este un cadru didactic care o să-l câștige mult mai ușor pe micuț (prin comparatie cu unul care îi promite „marea și sarea”, îi spune că o să fie ușor, dar copilul o să simtă pe propria piele neadevărul acestei afirmații).
Totodată, o astfel de abordare îl face pe cel mic să se simtă flatat, deoarece el va simți că nu este mințit, ci că este investit cu încredere și tratat ca un om mare. În această tehnică de persuasiune este indicat, însă, ca cel mic să nu primească informații despre dezavantaje peste care poate trece, dar să i se ofere cât mai multe elemente pozitive care să-l motiveze să acționeze în direcția dorită, explică profesorul universitar Pânișoară.
Avantajul prezentării dezavantajelor
Întrucât nu trebuie uitat că principala limită motivațională a școlii este faptul că presupune consecințe sociale foarte îndepărtate în timp, prezentarea dezavantajelor unei situații devine astfel un mare … avantaj. În consecință, profesorii și părinții trebuie să ofere copiilor "o anumită zonă de libertate a deciziei, de responsabilitate și de încredere", deoarece încrederea în celălalt poate să devină un instrument de persuasiune foarte puternic.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News