Data actualizării:
Data publicării:

Părinții care refuză vaccinarea, șanse reduse de a ajunge bunici

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un focar de oreion la o școală din județul Suceava aduce în actualitate problema vaccinării copiilor. În urma unei anchete epidemiologice a reieşit că în toate cazurile de oreion este vorba despre copii care nu au fost vaccinaţi sau care au fost vaccinaţi incomplet, respectiv au primit o singură doză de vaccin.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a declarat focar de oreion la Liceul Tehnologic "Ion Nistor" din Vicovu de Sus, după ce a confirmat clinic boala la 21 de elevi şi laboratorul a confirmat prezenţa virusului şi serologic. Elevii bolnavi sunt cu vârste între 15 şi 19 ani. Patru dintre pacienţi sunt spitalizaţi, iar 17 sunt izolaţi la domiciliu, cu forme uşoare şi medii de boală, conform medicului Diana Iliescu, de la punctul de lucru al DSP din Rădăuţi.

Dr. Iliescu a declarat că în urma anchetei epidemiologice a reieşit, din registrele medicilor de familie, că în toate cele 21 de cazuri de oreion este vorba despre copii care nu au fost vaccinaţi sau care au fost vaccinaţi incomplet, respectiv au primit o singură doză de vaccin, fie cea de la 1 an, fie cea de la 7 ani. Copiii vaccinaţi cu ambele doze nu prezintă semne de boală, potrivit Monitorul de Suceava.

Oreionul este o boală cauzată de un virus şi se manifestă prin inflamarea glandelor salivare parotide, apărând frecvent la copii şi adolescenţi (10-19 ani) şi la adulţii tineri.

[citeste si]

Se transmite prin saliva infectată, dar şi prin folosirea în comun a tacâmurilor şi veselei cu o persoană bolnavă sau comunicarea de la o distanţă mică între persoana bolnavă şi cele sănătoase.

Simptomele infecţiei apar după aproximativ două, trei săptămâni de la expunerea copilului la virus. Boala debutează adesea cu febră şi se constată o uşoară umflare a obrajilor. Glandele salivare sunt inflamate şi dureroase, de-o parte sau de ambele părţi ale feţei, bolnavul are dureri de cap, stare de slăbiciune şi oboseală, însoţită de dureri musculare şi articulare, durere şi disconfort la mestecarea sau înghiţirea alimentelor, scăderea apetitului alimentar. Uneori copilul se plânge de dureri de cap şi vomită, dovezi ale unei iritaţii meningiene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel