Data publicării:

Părinți de succes: Trei reguli simple pentru o școală eficientă

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

O școală trebuie să fie o "organizație" sănătoasă pentu persoanele care o compun, iar cei care vor să afle cât de bun este profilul unei anumite școli care îi interesează trebuie să analizeze dacă la instituția de învățământ vizată se regăsesc trei caracteristici simple.

Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, aduce la cunoștința celor interesați de educația copiilor cele trei reguli simple care definesc o școală eficientă, oferite de către Ungoed (1997).

1. Caracteristica „personală". O școală eficientă trebuie să susțină o dezvoltare personală armonioasă la elevii săi, este un prim aspect, pe care mulți decidenți în educația copilului îl omit. Mult mai eficient este ca școala să asigure construirea unei personalități puternice și motivată să facă ceea ce trebuie, nu să-l sufoce pe cel mic cu ,multă matematică, multă "română", deoarece elevul va învăța forțat de împrejurări și va căuta o primă ocazie pentru a scăpa de calvar. 

2. Școala trebuie să se asigure periodic că le propune elevilor spre învățare conținuturi relevante, utile pentru ei, clare și benefice dezvoltării sociale. Ar fi ideal dacă elevul nu ar ignorat atunci când se stabilește ce trebuie el să învețe, cum trebuie să învețe, ce auxiliare sunt folosite etc.

3. Școala este o pregătire pentru inserția socială. De aceea ea trebuie să asigure un climat pozitiv.

Nu trebuie neglijat nici faptul că elevii se simt cel mai bine atunci când există reguli clare, când acestea se aplică fără discriminare, când știu și cum să obțină succesul școlar, dar și cum să se ferească de eșec.

Sunt argumente puternice pentru ca școala să se asigure că are un management corect și bine ancorat în realitate, iar profesorul ca manager al clasei trebuie să dezvolte această coerență și securitate emoțională și socială pentru toți elevii săi, fără a uita că nu toți elevii trebuie tratați la fel, deoarece nu toți vor reacționa similar la un stimul anume. 

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel