Data actualizării:
Data publicării:

Părinți de succes: Stereotipul de gen. De ce rezultă două lumi diferite

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Orice copil va acumula o mare cantitate de stereotipii, iar acest fapt nu ar trebui să uimească, întrucât, încă de la naștere, el este înconjurat de informații care comunică credințele și comportamentele care sunt considerate adecvate pentru fiecare categorie de gen – fată sau băiat.  În consecință, la final, rezultă două lumi diferite, deoarece și educatorii - părinții, profesorii - aleg să crească micuții diferit, semnalează profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.

Băieții sunt educați în mod diferit în comparație cu fetele, iar acest lucru este vizibil chiar din momentul în care ecografia dezvăluie sexul bebelușului care se va naște. Părinții decorează camera viitorului membru al familiei în roz sau albastru, hăinuțele sunt alese, de asemenea, în culori specifice genului, la fel și jucăriile.

Prin urmare, nu ar trebui să mire pe nimeni că micuții vor acumula o mare cantitate de stereotipii, menționează profesorul universitar Pânișoară.

De altfel, în urma unui studiu realizat de Miller et al. (2006) s-a constatat că băieții sunt încurajați să fie mai independenți, în timp ce fetele au mai multe restricții din acest punct de vedere. Băieții au voie să se miște mai departe de casă, la o vârstă mai mică si au mai multe șanse să fie lăsați nesupravegheați după școală.

Citește și Părinți de succes: Cyberbullying, un fenomen în expansiune

Mai mult decât atât, Crowley și colab. (2001), urmărind cu permisiunea părinților cum decurge o vizită la muzeu împreună cu proprii copii, au observat că adulții utilizau mai multe explicații atunci când li se adresau fiilor decât fiicelor lor, deși băieții nu nu le solicitau.

Într-un alt studiu, cercetătorii au observat că dacă o persoană merge într-un magazin și solicită vânzătorului o jucărie pentru un copil în vârstă de trei ani, de cele mai multe ori este întrebat dacă micuțul „este băiat sau fetiță".

"Iată de ce rezultă la final două lumi diferite. Și noi educatorii (părinții, profesorii) suntem cei care alegem să ne creștem copiii diferit. O ultimă întrebare: dacă fetița dumneavoastră s-a lovit și plânge cum reacționați? O luați în brațe și o liniștiți sau îi cereți să fie „puternică"? Dar dacă băiețelul dumneavoastră plânge din același motiv???", conchide specialistul în Educație, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel