Parcurile din New York s-au umplut de veverițe înțepenite la sol. Explicația veterinarilor este posibil să aducă un nou cuvânt în dicționarele din toată lumea
Oamenii care se plimbă prin parcurile orașului New York pot fi opriți din mers, în această vară, de o veveriță întinsă, cu fața în jos, cu membrele înțepenite. Nu vă alarmați, spune Departamentul de Parcuri și Recreere al orașului. Ele fac doar „splooting”.
Un tweet al agenției de parcuri a devenit viral la începutul acestei săptămâni, derutând și încântând oamenii în egală măsură, după ce instituția a sfătuit: „Dacă vezi o veveriță întinsă așa, nu-ți face griji; este foarte bine.” Tweet-ul a adăugat că „în zilele fierbinți, veverițele se păstrează răcoroase întinzându-se pe suprafețe reci pentru a-și reduce căldura corpului. Uneori, acțiunea se numește deversare de căldură.”
If you see a squirrel lying down like this, don't worry; it's just fine. On hot days, squirrels keep cool by splooting (stretching out) on cool surfaces to reduce body heat. It is sometimes referred to as heat dumping. pic.twitter.com/pD1T3lPbBH
— NYC Parks (@NYCParks) August 9, 2022
Acest lucru a stârnit o serie de întrebări despre ce înseamnă „splooting”. Dar cuvântul, de origine necunoscută, se învârte pe internet de ceva vreme, popular printre proprietarii de animale de companie încântați când câinii sau pisicile lor își întind picioarele din spate într-o postură amuzantă.
Veterinarii și experții în animale cred că acestea își asumă poziția pentru a învinge căldura, extinzându-și suprafața pentru a se răci.
Atât cuvântul, cât și acțiunea în sine au stârnit interesul online – deși cuvântul nu este încă prezent în dicționar, scrie Washington Post.
Well, OK, but my cats are not going to like being upstaged. pic.twitter.com/8jrFmls3H8
— Tom (@TomWurdle) August 9, 2022
Pisica, ”specie alogenă invazivă”. Polonia le-a pus gând rău micilor ”mașini de ucis”
Speciile invazive reprezintă o ameninţare majoră din ce în ce mai acută la adresa biodiversităţii indigene.
La această concluzie a ajuns și un institut științific polonez, care a catalogat pisicile domestice drept „specie alogenă invazivă”, arată Businessinsider.
Academia Poloneză de Științe a definit pisica de casă (Felis catus) drept o specie „alogenă”, întrucât a fost domesticită în Orientul Mijlociu, iar prezența pisicilor doestice are o „influență negativă asupra biodiversității indigene din țară”, au explicat aceștia, într-o declarație.
Academia de Științe are o listă lungă de animale pe care le consideră „specii alogene invazive”, inclusiv ratonii, moliile sau rațe mandarin, ultima fiind o specie de rață ce trăiește în Asia de Est.
Ei afirmă că astfel de specii prezintă „un risc imprevizibil pentru fauna locală”, citând un studiu de specialitate. Respectivul studiu vine cu niște rezultate a căror marjă de eroare este destul de ridicată. Astfel, se arată că pisicile din Polonia ucid și mănâncă între 48,1 și 583,4 milioane de mamifere și între 8,9 și 135,7 milioane de păsări anual.
Criteriile pentru includerea pisicii printre speciile exotice invazive „sunt îndeplinite 100% la pisică”, a declarat Wojciech Solarz, biolog la Academia de Științe din Polonia, entitate administrată de stat.
Proprietarii de pisici și iubitorii de pisici și-au exprimat indignarea față de clasificare, îngrijorați că decizia va duce la abuzuri și la posibile maltratări ale pisicilor domestice.
În comentariile de pe pagina de Facebook a Academiei poloneze sunt oameni care susțin că clasificarea instituției este „pur și simplu prostească și dăunătoare”.
Unele reacții au pus în discuție și rolul omului în distrugerea biodiversității: „Întrebați dacă omul este pe lista speciilor exotice invazive” atunci când discuta despre reducerea biodiversității.
Trebuie spus că Academia Poloneză de Științe a emis doar o recomandare proprietarilor de pisici să limiteze timpul în aer liber al animalelor de companie în timpul sezonului de reproducere a păsărilor.
Într-o postare pe Facebook, la începutul acestei luni, abordând clasificarea și criticile care au urmat, Academia a spus că se opun oricărei cruzimi împotriva animalelor. Acesta a explicat că definirea pisicii domestice ca o specie extraterestră invazivă nu justifică niciun abuz împotriva lor și nici nu justifică abandonarea pisicilor.
Presupunând că zgârierea este normală pentru o pisică, deoarece servește la marcarea teritoriului, precum și la ascuțirea unghiilor, poți încerca să înveți pisica să redirecționeze acest gest către obiecte predispuse, altele decât mobilierul sau canapeaua de acasă.
Este important să aveți la dispoziție un stâlp de zgâriat, care poate determina pisica să-l folosească pentru gheare. Pot fi amenajate spații verticale pentru această acțiune, deoarece pisicile adoră suprafețele verticale pe care să le zgârie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News