Parcul Național Făgăraș și Delta Văcărești, controversele de la Ministerul Mediului
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
După declararea Deltei Văcărești ca zonă protejată care colcăie de țânțari și șobolani în imposibilitatea ca autoritățile să poată interveni, Ministrul Mediului vine cu o nouă măsură care stârnește revolta oamenilor și a instituțiilor: crearea cele mai mari zone sălbatice din Europa, în județul Argeș. 

Înființarea Parcului Național Făgăraș este aprig contestată de afaceriștii din județul Argeș. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș critică înființarea rezervației naturale, motivând că județul are nevoie de dezvoltare și parcuri industriale, nu de creare de vid. Situația seamănă cu Delta Văcărești din București care a devenit parc natural protejat, iar autoritățile nu pot interveni pentru stârpirea șobolanilor și a țânțarilor, creând un mare disconfort locuitorilor. 

 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș ia poziție față de înființarea Parcului Național Făgăraș. Dacă proiectul va fi concretizat, în zonă vor fi interzise cu desăvârșire toate intervențiile umane, iar județul Argeș ar putea fi paralizat din punct de vedere economic. 

Argeșul are nevoie de dezvoltare

"Argeșul are nevoie de parcuri industriale mai mult decât de zone de sălbăticie!"(...)Conform documentelor oficiale, Munții Făgăraș dețin o suprafață de 200.000 ha și acoperă suprafața a 128 de localități în care trăiesc 73000 de locuitori. În argumentarea Ministerului, crearea Parcului Național Făgăraș, coroborată cu ariile protejate adiacente – Parcul Național Bucegi, Parcul Național Piatra Craiului, Munții Leaota și Iezer Păpușa – ar putea conduce la realizarea "celei mai întinse zone de sălbăticie din Europa" sau, mai plastic, la crearea unui Yellowstone european. În neputința de a crea hub-uri de inovare, mari aglomerări industriale și parcuri tehnologice, România alege soluția cea mai facilă și primitivă: crearea de vid!

Fără a delimita cu exacitate limitele teritoriale și zonele de protecție care vor fi instituite, Ministerul Mediului îmbracă proiectul în haina ecologistă, proslăvind cu cinism oportunitățile de dezvoltare locală.(...)

Guvernul vrea să creeze în România, inclusiv în Argeș, cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa.  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat recent Memorandumul privind demararea procedurilor de înființare a Parcului Național Făgăraș, care a fost aprobat de executiv în luna septembrie a acestui an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel