Data publicării:

Parchetul General percheziționat de DNA. Chirieac: Avem o problemă în instituțiile statului

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Acțiune fără precedent a DNA într-un dosar de corupție și evaziune fiscală în care sunt implicate peste 50 de persoane, printre care senatorul PSD de Giurgiu, Nicolae Bădălău, procuroarea-șefă, Angela Eugenia Nicolae din Parchetul General, dar și șefi din finanțe. Acțiunea procurorilor a demarat cu peste 160 de percheziții în București și alte cinci județe, respectiv   Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat la data de 27 octombrie, percheziţia domicialiară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a învinuitei Angela - Eugenia Nicolae – procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe – altele decât Phare, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia, informează CSM.

Procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracțiuni de trafic de influență în formă continuată în favoarea unor reprezentanți ai societăților comerciale cercetate pentru evaziune fiscală.

Potrivit declarației de avere, procuroarea Angela Nicolae deține un apartament în Bucureşti şi vila de vacanţă din judeţul Giurgiu, comuna Crevedia Mare, trecută ca “moştenire de la bunici”, localitate în care procuroarea deţine aproape 20.000 de mp moşteniţi de la bunici în anul 2004. Ea mai deţine un Volkswagen AZZ. În 2011, Angela Nicolae a vândut un autoturism BMW, fabricat în 2001, lui Cosmin Cârjeu din Constanţa, contra sumei de 3500 de euro, şi un teren extravilan situat în comuna Naiu, din judeţul Giurgiu, pe care l-a înstrăinat pentru 900 de lei lui Tone Ion.

Kovesi: Sunt vizate peste o sută de firme

Este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili, angajați ai Ministerului Finanțelor Publice. Dintre persoanele implicate, în cazul a peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale.

 Codruţa Kovesi a declarat, luni, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii, că dosarul este unul complex, în care sunt vizate peste o sută de de firme româneşti şi străine, aproximativ 50 de persoane fiind suspectate de corupţie şi evaziune fiscală.

"Prejudicul estimat este de 50 de milioane de euro. Sunt vizate peste 50 de persoane suspectate că ar fi comis infracţiuni constituite într-un grup organizat, fapte de corupţie, evaziune fiscală. Sunt citate la sediul DNA 80 persoane, o parte în calitate de învinuiţi, o parte în calitate de martori. Pot să vă confirm ca sunt implicaţi administratori de firme, avocaţi, persoane care lucreaza în Mininsterul Finanţelor Publice. Se sustrăgeau de la plata taxelor datorate bugetului de stat, erau diverse circuite financiare care se derulau prin societăţi fantomă", a declarat procurorul Laura Codruţa Kovesi.

 Bogdan Chirieac: Avem o problemă în instituțiile statului

"În acest moment avem o problemă", a declarat analistul Bogdan Chirieac la RTV. "Când o parte a Parchetului, până la urmă și DNA-ul este un departament din Parchet, o parte a Parchetului percheziționează cealaltă parte a Parchetului, cred că avem o problemă în instituțiile statului. Nu că n-am fi știut, acum am aflat când ne-am trezit din somn".

Victor Ciutacu a declarat, la rândul săul legat de acest caz că: "procurorii anticorupție ai lui Băsescu îi percheziționează pe procurorii corupți ai lui Ponta. Parcă Parchetul General era la Ponta și Parchetul Anticorupție era la Băsescu, atunci la împărțire când le-a picat lor la zar. Doaman Kovesi a venit pe o filieră și domnul Nițu a venit pe filiera cealaltă. Doamna Kovesi îi percheziționează pe-ai domnului Nițu", a declarat Victor Ciutacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel