Kovesi marchează în 10 state din UE. Cinci persoane din Bulgaria, Cehia și Slovacia au fost reținute
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 24 ian 2023, 16:39
WhatsApp
foto Agerpres
foto Agerpres
Parchetul European a reținut mai multe persoane într-o anchetă care se desfășoară în zece țări europene.

Parchetul European a anunţat că marţi au fost desfăşurate acţiuni în 10 ţări din UE, inclusiv Bulgaria, legate de o investigaţie privind fraude în domeniul TVA.

Au fost efectuate 61 de percheziţii în birouri şi locuinţe ale suspecţilor. Cinci persoane au fost reţinute în Cehia, Bulgaria şi Slovacia. Activitatea infracţională a grupului din spatele schemei de fraude transfrontaliere în domeniul TVA a provocat daune estimate la 32 de milioane de euro, se arată în comunicat.

Ancheta a cuprins şi Austria, Estonia, Germania, Ungaria, Lituania, Ţările de Jos şi Slovenia. Investigaţia a fost demarată în 2021, în scopul strângerii de probe şi informaţii despre grupul de criminalitate organizată. 

Între timp, în România... 

Laura Codruța Kovesi mai face o încercare în instanță, pentru finalizarea dosarului pe numele ei. 

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Parchetului European, mai face încă o încercare pentru închiderea dosarului deschis pe numele ei la Secţia Specială. Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a iniţiat o nouă acţiune în instanţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care solicită judecătorilor să oblige procurorii de la Parchetul General să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de Secţia specială în urmă cu patru ani, scrie Agerpres.

Procesul are ca obiect "contestaţie durată proces", cu termen de dezbatere pentru marţi. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018 de procuroarea Adina Florea de la Secţia specială, care între timp s-a pensionat. Cauza a fost preluată apoi de Parchetul General, după desfiinţarea Secţiei speciale.

Kovesi se plânge de faptul că are trei hotărâri ale Instanţei supreme prin care procurorii sunt obligaţi să finalizeze acest dosar - fie îl clasează, fie o trimit în judecată - însă Parchetul General le ignoră.

În octombrie 2022, într-un interviu acordat publicaţiei G4Media, Kovesi spunea că dosarul nu este închis de Parchetul General din dorinţa, probabil, "de a intimida alţi magistraţi din sistem".

"Există trei hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care se explică faptul că fie că tot ceea ce s-a făcut este nelegal şi trebuie închis, fie s-a stabilit un termen de finalizare a dosarului. În continuare, procurorii care au acest dosar ignoră nişte hotărâri definitive. Dosarul nu este închis (...) Este foarte ciudat. Este foarte greu să îmi explic. Îmi este greu să explic atitudinea procurorilor ierarhic superiori (...) O să continui să aplic demersurile procedurale. Sunt trei hotărâri ale ICCJ care sunt ignorate (...) Din martie 2019, nu s-a întâmplat nimic în dosar. În afară de plângeri şi demersuri instituţionale, pe care eu le-am făcut prin avocat, nu s-a întâmplat nimic (...). Este ţinut acolo, probabil în dorinţa de a intimida pe alţi magistraţi din sistem, de a-l arăta. Uitaţi ce vi se poate întâmpla (...) Cred că este doar o încercare de a ţine presiunea pe procuror, de a arăta că, atunci când îţi faci treaba, este cineva care îţi va crea probleme", declara, atunci, Kovesi.

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?