Data publicării:
Paradoxul unui oraș din România. Prof. dr. Paul Iulius Negoiță: În fiecare an, cel puțin două clase de Hasdeu intră la Medicină, iar Spitalul Județean nu are medici
Prof. dr. Paul Iulius Negoiță, unul dintre cei mai apreciați preoți din Buzău, ne-a vorbit despre problemele cu care se confruntă locuitorii acestui oraș.
Buzăul are unul dintre cele mai bune colegii la nivel național - Colegiul Național B.P. Hasdeu. Din păcate, foarte puțini dintre absolvenți se întorc în oraș după ce termină o facultate. Despre acest subiect ne-a vorbit prof. dr. Paul Iulius Negoiță într-un interviu pentru DC News.
Sunteți preot și sunteți, totodată, unul dintre cei mai activi cetățeni din Buzău, în sensul că sunteți atent și critic la tot ce se întâmplă în comunitate. Legat de acest lucru, v-aș întreba, în urma discuțiilor pe care le aveți cu oamenii de acolo, care sunt cele mai mari nemulțumiri ale lor?
„Paradoxal, deși aparent nemulțumirile materiale par a fi principale dureri ale românilor, nu este așa. Oamenii vor să fie iubiți, vor să fie respectați, nu vor să fie mințiți și nedreptățiți. Nemulțumirile de ordin strict material sunt reacții reflex ca urmare a promisiunilor mincinoase la care sunt supuși aproape zilnic, fără că a în viața lor să se schimbe ceva în bine. 40% dintre români își asigură greu traiul. Gândiți-vă că în afară de preocuparea pentru ziua de mâine, au și sentimentul umilinței că nu sunt respectați pentru munca lor și nu pot asigura copiilor lor cele necesare. Primesc mii de promisiuni și nicio soluție concretă. Minciuna și nedreptatea dor mai mult decât insatisfacția că muncesc și nu simt pentru ce”, ne-a spus preotul Paul Iulius Negoiță.
Dar dumneavoastră, ce ați schimba la Buzău? Ce vă deranjează cel mai tare acolo? Dacă puteți, să faceți un top al problemelor.
„Buzăul nu a devenit un oraș mai bun, din păcate! Nu este un oraș în care tinerii să se așeze, să lucreze, să păstreze tradiția familiei. Sunt tineri care au spirit de aventură, sunt însă și tineri așezați, care și-ar dori să revină alături de familie după studii. Nu-și găsesc locul și pleacă, iar din acest punct de vedere, Buzăul este un oraș... slab. Politicile comunitare din vremurile noastre nu mai au în vedere chestiuni edilitare, de genul amenajării străzilor, ci se preocupă de păstrarea tinerilor în comunitate și de susținerea familiilor.
Din păcate, tinerii noștri pleacă. Câți dintre absolvenții de Hasdeu se întorc în Buzău? Sau, mai concret, în fiecare an, cel puțin două clase de Hasdeu intră la Medicină, iar Spitalul Județean nu are medici. De ce nu revin, deși au loc de muncă asigurat? Pentru că simt că orașul nu le oferă viitorul pe care și-l pot construi în altă parte.
O altă problemă a orașului o reprezintă lipsa comunicării cu cetățenii. Poți avea cele mai bune idei, atâta vreme cât ele nu au fost validate prin vot la scrutinul electoral, trebuie supuse interogației publice. În momentul acesta, comunicare este de sus în jos, ceea ce este nefiresc într-o societate care pretinde că funcționează pe principii democratice. Cine conduce treburile publice nu trebuie să uite de unde-i vine puterea, să nu ignore faptul că este un delegat al poporului, iar ideea că ești superior și doar tu știi ce le e bine oamenilor e mare pacoste.
Buzăul nu mai este nici prea prietenos cu cetățeanul. Așa zisul frumos invocat nu poate distruge funcționalitatea orașului. Orașul nu poate fi gândit doar ca parc de promenadă, ci ca centru economic și financiar, care trage după ele tot ce-l înconjoară. Astăzi firme și oameni fug din Buzău și ar trebuie văzut ce-i nemulțumește! De asemenea, comerțul local a fost grav avariat. Nu e posibil să lași muritori de foame oameni care și-au dedicat întreaga viață micului lor business.
Oricum, niciodată buzoienii nu au fost atât de nervoși - mai ales în trafic - și au dreptate. Circulația prin oraș e o aventură. Traficul e colmatat, iar timpul pierdut este nejustificat de mare pentru un oraș de dimensiunile Buzăului.
Așadar, topul problemelor ar fi: îmbătrânirea excesivă, lipsa respectului față de cetățeni, pauperizarea firmelor locale, pierderea funcționalității orașului, lipsa comunicării cu buzoienii, complicarea fără rost a vieții urbane, prețul excesiv al serviciilor publice”, a mai spus Paul Iulius Negoiță în interviul pentru DC News.
VEZI ȘI: Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță, despre Athosul din Buzău: Ce s-a întâmplat acolo e o minune! Mergeți și vedeți, indiferent de modul în care vă raportați la Biserică - https://www.dcnews.ro/prof-dr-paul-iulius-negoita-despre-athosul-din-buzau-ce-s-a-intamplat-acolo-e-o-minune-mergeti-si-vedeti-indiferent-de-modul-in-care-va-raportati-la-biserica_899494.html
VEZI ȘI: Preotul Negoiță, despre leacul pentru tratarea tuturor problemelor: Acest tratament nu e ușor pentru că există teama recidivei - https://www.dcnews.ro/preotul-negoita-despre-leacul-pentru-tratarea-tuturor-problemelor-acest-tratament-nu-e-usor-pentru-ca-exista-teama-recidivei_899745.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News