Data publicării:
PARADOX ROMÂNESC. ”Am ajuns ca în țara noastră să cerem regim egal”
Salvatorul Hidroelectrica atrage atenția asupra unei situații economice dezastruoase din România.
”Întotdeauna, în ăștia 27 de ani, industria românească, clasa antreprenorială românească, capitalul autohton au fost discriminate de toate orânduirile și de toate guvernele. România s-a dorit, cu complicitatea nemijlocită a guvernanților noștri, a fi o piață de desfacere și-n mare parte a reușit. În ceea ce privește produsele alimentare, suntem net în poziție de importator de carne sau de tomate. La fel și-n ceea ce privește importul de autovehicule, de camioane, de echipamente, de utilaje, de tot ce înseamnă produse cu un grad de prelucrare. Noi suntem exportatori doar de materii prime, minereuri de cupru, minereuri de fier sau cherestea. Sigur că e o anomalie, avem industrie care s-a încăpățânat, într-o competiție nemiloasă cu multinaționalele și într-o economie globalizată, să reziste și să facă performanță și, cu toate astea, ministere de resort și autoritățile publice înțeleg să favorizeze firmele străine și să facă import de tehnologie, de echipamente din afară, în loc să achiziționeze cu prioritate din producția internă”, a spus deputatul ALDE, Remus Borza, la DCNews LIVE.
El a atras atenția că ”am ajuns ca în România, ca în țara noastră, să cerem un regim egal, firmele românești, capitalul românesc, egalitate de tratament cu firmele străine și capitalul străin. Mai mult de jumătate din cifra de afaceri a României e deținută de firmele străine.”
Firmele românești, contribuție de 12 ori mai mare decât cele străine
În același timp, Remus Borza atrage atenția că ”performanța firmelor străine este foarte scăzută, proastă aș putea spune, pentru că-n 2016 doar 2 miliarde de lei a fost soldul rezultatului financiar, în condițiile în care vorbim de o cifră de afaceri de 1130 de miliarde de lei. Firmele românești discriminate, marginalizate, hăituite tot timpul, cu poziții periferice în economia românească a avut o performanță de 12 ori mai bună decât a firmelor străine, undeva la 25 de miliarde de lei soldul profitului net”.
Deputatul ALDE a subliniat că firmele străine dau dovadă de neloialitate și-și externalizează masiv profitul.
Vezi de la minutul 10:00
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News