Data actualizării:
Data publicării:

Paradox cu ministrul Câciu în timp ce prețurile bubuie în România. Ioana Constantin: Nu s-a rezolvat, nici acum, problema! / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Economistul Adrian Câciu: Intrăm în STAGFLAȚIE dacă nu e stopat prețul la energie / Foto: Facebook Adrian Câciu
Economistul Adrian Câciu: Intrăm în STAGFLAȚIE dacă nu e stopat prețul la energie / Foto: Facebook Adrian Câciu

De ce cresc prețurile, în ritm accelerat, în România?

De la majoritatea politicienilor auzim același refren: este război, motiv pentru care este firesc să crească prețurile! La graniță avem război cu rușii, în România avem lupta cu inflația, lupta cu prețurile. Ioana Constantin a comentat acest subiect la DC News.

„Problema cu prețurile rămâne o problemă foarte mare în continuare. Nici acum nu s-a rezolvat problema prețului la energie, combustibil și gaze. Acum, pentru orice este de vină războiul. S-a intrat într-o zonă constatativă: vin toți miniștrii și ne spun de ce cresc prețurile. Ei dau vina pe război”, a zis Ioana Constantin.

Paradoxul este că unii miniștri, cum ar fi Adrian Câciu, analist economic, vin doar să ne spună că prețurile cresc, dar fără să ofere soluții. Ca mulți alții din cei care ne conduc, și el dă vina pe război. Dar românii au nevoie de soluții, nu de constatări, că de văzut vedem cu toții că bubuie prețurile la orice. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, face doar analize financiare, fără să ofere ajutor concret major românilor.

„Nu mă gândeam că Adrian Câciu va avea o asemenea atitudine (n.r. - adică să rămână, ca ministru, să facă doar analize financiare!). Analize putem face și noi!”, a zis Ioana Constantin.

Youtube video image

VEZI ȘI: Inflaţia a crescut mai rapid decât s-a prognozat şi vor mai fi două sau trei luni complicate, iar soluţia la acest puseu inflaţionist va fi producţie mai mare, deci ofertă mai mare, a declarat joia trecută, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„În pachetul "Sprijin pentru România" avem şi o schemă de creştere voluntară a salariului minim, care va avea totuşi un efect multiplicator cu privire la venitul angajaţilor din sistemul privat. Evident, inflaţia a crescut mai rapid decât s-a prognozat inţial, are o componentă mult mai puternică. Dacă observăm, ţări puternice au ajuns la inflaţii istorice, nu mai vorbesc de Statele Unite sau Marea Britanie, mă refer doar la Olanda, unde lună la lună inflaţia a crescut cu 65%, de la 7,3%, dacă nu mă înşel, la 11,9%. Deci sunt componente care vin ca şoc extern, sau puseu inflaţionist extern. Soluţia la acest lucru este să reduci dependenţa de importuri ca să poţi să îţi ţii preţurile la un nivel rezonabil. Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare. Puseul inflaţionist are la bază ceea ce s-a şi spus, criza preţului la energie, efectele conflictului asupra fluxurilor mondiale de comerţ cu petrol, adică creşterea preţurilor la combustibili şi, pe de altă parte, distorsionarea unor lanţuri de aprovizionare pe zona alimentară. Ele, împreună, au creat acest puseu inflaţionist la care evident toată Europa, toată omenirea trebuie să se adapteze. Şi noi asta şi facem. Soluţia va fi producţie mai mare, producţie mai mare-ofertă mai mare. La preţuri, dacă vrem să avem scăderi de preţuri, trebuie să avem oferta mai mare. La energie, acolo soluţia este investiţii în energie, ca să avem ofertă mai mare să putem să avem preţuri mai mici", a explicat Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel