Data publicării:

Paradox cu masa de Paști. Mircea Coșea a spus ce se va întâmpla cu veniturile românilor ulterior / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre masa de Paști și prețurile produselor din acest an.

Economistul Mircea Coșea a fost invitat la emisiunea „Totul despre Bani“, la DC News, unde a vorbit despre masa de Paști și nivelul de trai al românilor pe parcursul anului 2024.

„Peste o lună vin sărbătorile Pascale, ce estimați, vor putea românii să cumpere produsele tradiționale la prețuri accesibile sau vom avea iar situațiile alea aberante cu roșii la 50 de lei kilogramul?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.

„Ministerul Agriculturii spune că trebuie să pregătim populația să trăiască bine și de Paști să aibă o masă îmbelșugată. Cu toate acestea, în primul rând vorbim de tradiția românească de a mânca de Paști carne de miel. În general, românii nu mănâncă miel - avem cel mai mic consum de carne de miel. Dar de Paști, toți mănâncă miel. Producătorul român nu are interes să aducă pe piață marfă la prețuri competitive, pentru că are export foarte mare.

Cererea pe piața internațională de carne de oaie e atât de mare acum încât exportatorii sunt foarte încântați și exportă mari cantități. Piața românească nu mai este pe primul loc. Atunci, sigur că prețurile vor fi și în funcție de acest lucru.

În al doilea rând, un alt fenomen banal e că cererea mare pentru anumite produse ridică prețurile. Tradiția românească spune că de Paști să mănânci așa-numitele trufandale - ceapă verde, salată - iar prețurile vor crește, pentru că e cerere, și cetățeanul care a produs zice că e un câștig.

În al treilea rând, deși nu este foarte plăcut să o spunem, e că nu avem în România un sistem care să ne dea garanția că lucrurile astea sunt controlate. Specula poate fi controlată. Avem o lege care spune că există sancțiuni împotriva speculei când intervin fenomene speciale, cum ar fi războiul șamd. Problema e că specula e la ordinea zilei. Nu poți să accepți niște prețuri care au depășit orice limită pentru că nici inputurile, nici inflația nu au lucrat în direcția asta. Este speculă curată.

Asta face ca omul să cumpere din ce în ce mai puțin, pentru că nu are cu cine să se bată. Pe mine m-a mirat această atitudine a controlului calității produselor prin președintele acestei agenții care a făcut numai gafe în ultimul timp“, a zis Mircea Coșea.

„Va fi o cădere a consumului“

„De Paști, oamenii vor încerca să trăiască așa cum au trăit mereu. Consumul în România este în mare parte dat de venituri, dar și de temperamentul nostru, al consumatorilor. Va exista o debalansare a bugetului de familie. Ulterior, mă aștept să apară anumite greutăți la anumite categorii ale populației, pentru că au cheltuit prea mult. Nimeni nu va renunța la ouă vopsite și la carne de miel.

E speculă la nivelul cel mai înalt, la nivelul rețelelor comerciale cu capital străin care înțeleg foarte bine lucrurile și pulsează în anumite situații. Va fi o cădere a consumului, iar în toamnă va fi o altă urcare a consumului, pentru că începe școala, probabil că vor fi mai puține cheltuieli pentru vacanță și lumea se va bucura că apar unele lucruri bune, precum creșterea pensiilor din septembrie și rezolvarea unor cerințe salariale, pentru că așa trebuie înainte de alegeri.“, a mai spus economistul Mircea Coșea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel