Data actualizării:
Data publicării:

Parada Trans Pride, blocată de poliţie în centrul oraşului Istanbul

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Freepik
Freepik
Activişti din comunitatea LGTB din Istanbul au ieşit duminică în stradă pentru a manifesta împotriva discriminării persoanelor transgender, în pofida faptului că oficialii au interzis Parada Trans Pride din cauza temerilor că aceasta ar reprezenta o ameninţare la adresa valorilor familiei.

Poliţiştii turci a reuşit să împiedice participanţii la paradă să manifeste în piaţa centrală Taksim din Istanbul prin blocaje rutiere ample.

Au fost de asemenea întrerupte conexiunile de metrou care ar fi putut transporta protestatarii în Piaţa Taksim, transmite Agerpres.

Potrivit asociaţiei activiste Kaos GL, poliţia a lansat "atacuri" asupra participanţilor la demonstraţie.

Guvernatorul Istanbulului, Davut Gul, anunţase deja pe Twitter vineri că nu va permite niciun eveniment "care să pună în pericol instituţia noastră a familiei".

Şi alte oraşe din Turcia au interzis marşurile şi evenimentele Pride care au loc anual, în întreaga lume, în luna iunie şi servesc, printre altele, la îmbunătăţirea vizibilităţii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, trans şi queer (LGBTQ).

Oficialii turci au interzis astfel de evenimente şi în anii precedenţi. Guvernul turc, sub preşedintele Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat în mod repetat puternicele sentimente anti-LGBTQ.

Discuţii aprinse în SUA

Căsătoria între persoane de același sex a câștigat o acceptare pe scară largă - inclusiv printre majoritatea republicanilor, potrivit sondajului de opinie Gallup - de când Curtea Supremă a SUA a legalizat uniunile între persoane de același sex în 2015.

Dar în ultimii doi ani, predarea cursurilor despre diferențele obiective dintre gen și sex, dar și despre modul în care se formează orientarea sexuală, în școli, a provocat o reacție tot mai violentă a conservatorilor.

Cu toate acestea, protestatarii la adresa evenimentului Pride au spus că modul de predare este inadecvat, iar școlile ar trebui să obțină mai întâi acordul părinților pentru a discuta „astfel de probleme” în clasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel