Parada 1 decembrie- Reportaj. Ce au înțeles românii din această sărbătoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
A sosit și 1 decembrie și mult așteptata paradă la care au fost prezenți zeci de mii de bucureșteni. Pe margine, o liniște uneori asurzitoare, spartă din când în când de huiduielile participanților atunci când și-au făcut apariția Traian Băsescu, Dacian Cioloș sau Klaus Iohannis. 

Personalitățile prezente la paradă 

Așa cum au anunțat și cum probabil s-a văzut și la televizor, Gabriela Firea, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea s-au aflat alături de publicul numeros, nefiind invitați de președintele Klaus Iohannis. 

Dacian Cioloș a fost printre primele personalități din stat care și-au făcut apariția, moment în care s-au auzit și primele huiduieli. Premierul a avut parte de o primire aproape identică cu cea a președintelui Iohannis care la rândul său a fost huiduit. Sosirea lui Traian Băsescu a fost de asemenea taxată de unele persoane din mulțimea care se afla în apropiere de Arcul de Triumf. IATĂ REACȚIA PUBLICULUI ÎN MOMENTUL SOSIRII PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS:


Prezența-surpriză de sub Arcul de Triumf 

(oar_w460)

Sub arcul de Triumf, o prezență suprinzătoare: Departe de cancanuri, fostul mare tenisman, Ilie Năstase, neînsoțit de această dată, a aplaudat și a încurajat militarii români, care treceau pe sub Arcul de Triumf. 

Atmosfera de pe margine

O mare parte dintre români s-a trezit cu noaptea-n cap, cu gândul să prindă un loc cât mai bun. Numai că aglomerația le-a dat unora planurile peste cap. Accesul în zona paradei nu era permis fără un control foarte riguros. La fel ca la stadion s-a trecut la controlul în genți și oprirea obiectelor considerate 'periculoase' precum diverse sticle, care se 'confiscau' și rămâneau la punctul de control. După o aventură de aproximativ patruzeci de minute prin controale și percheziții corporale nu mai trebuie decât să găsești un loc bun de vizionat. Cu spiritul de patriot aproape stins, fiecare încearcă să găsească un loc cât mai înalt, indiferent unde se află. Unii se urcă pe garduri, alți pe bănci.

(oar_w460)

(oar_w460)

La paradă, de dragul copiilor 

Poate a fost doar o impresie personală, însă 1 decembrie nu trezește în români sentimentele patriotice pe care le vedem la televizor la paradele americane. Părinții au venit mai degrabă pentru a le face o bucurie celor mici. Pentru cei mai mulți parada trece practic neobservată. Cei care au prins un loc bun, filmează întreaga paradă aproape ca într-o transmisie pe TV. Lângă ei, alte persane care au găsit un bun prilej de socializare. Împrejur, o liniște asurzitoare. Singurele zâmbete sunt cele de pe fețele copiilor care privesc fericiți către echipamentele militare.

(oar_w460) 

Lungul drum spre casă

Drumul spre casă, care trece aproape întotdeauna pe la metrou a fost de această dată mult mai lung. Miile de bucureșteni s-au îngrămădit spre gurile de metrou, care a devenit imediat neîncăpător. Cozile se întindeau pe câteve zeci de metri. 

(oar_w460)

O scurtă concluzie

Marea Unire a fost în acest an mai degrabă o mare dezbinare. Totul s-a resimțit inclusiv în atmosfera de pe margine: un public anost, sătul parcă de aceleași parade militare care parcă resimțea oboseala luptelor politice în prag de alegeri parlamentare. O dezbinare care a început de la vârf și a continuat către cei prezenți la paradă. 

(oar_w460)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel