Papa spune că „lătratul” NATO ar fi putut cauza invazia Rusiei în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Papa Francisc a declarat că „lătratul” practicat de NATO la ușa Rusiei ar fi putut fi cauza invadării Ucrainei de către Vladimir Putin.

Într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, Francis a reflectat asupra agresiunii letale a Rusiei față de vecinul său și a spus că, deși nu s-ar putea spune că prezența NATO în țările apropiate a „provocat” Moscova, aceasta „poate a facilitat” invazia, scrie Politico.

Francis a condamnat, de asemenea, „brutalitatea” războiului și l-a comparat cu războiul civil din Rwanda din anii 1990, care a dus la un genocid al minorității tutsi.

Vaticanul a cerut de la mijlocul lunii martie o întâlnire între Francisc și Putin la Moscova, a declarat Papa. „Desigur, aveam nevoie ca liderul Kremlinului să aloce o fereastră de timp. Încă nu am primit niciun răspuns și încă încercăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment”.

VEZI ȘI: Papa Francisc: Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un PLAN, că totul se va TERMINA pe 9 mai

„Kirill nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”

În interviu, Francis a exclus deocamdată o vizită la Kiev: „Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin”.

Francisc a spus că a anulat o întâlnire cu Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un susținător cheie al lui Putin, care a justificat războiul, deoarece amândoi credeau că va părea „ambiguu” – dar într-un apel telefonic a spus că l-a avertizat pe Kirill să nu „se transforme în băiatul de altar al lui Putin”.

De la invadarea Ucrainei, Francisc a criticat în mod repetat invazia, evitând în același timp să-l numească în mod explicit pe Putin, în conformitate cu politica externă a Vaticanului de a menține ușa deschisă pentru un posibil dialog.

În interviu, Francis a spus că atunci când a avut o videoconferință de 40 de minute cu Kirill, pe 16 martie, patriarhul a petrecut jumătate din ea citind dintr-o foaie de hârtie „pe care erau scrise toate justificările pentru război”.

Moscova descrie acțiunea sa în Ucraina drept o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a vecinului său. Kirill, în vârstă de 75 de ani, vede războiul ca un bastion împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent, în special în privința acceptării homosexualității.

„Noi (papa și Kirill) suntem pastori ai aceluiași popor al lui Dumnezeu. De aceea trebuie să căutăm căi de pace, să încetăm focul armelor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel