Data publicării:
Papa Francisc spune că nu se va mai întâlni cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, în iunie
O întâlnire planificată pentru a avea loc în iunie, la Ierusalim, între papa Francisc şi patriarhul ortodox rus Kirill, care şi-a manifestat susţinerea pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost suspendată, a declarat suveranul pontif pentru un ziar argentinian, potrivit Reuters.
Reuters a relatat pe 11 aprilie că Vaticanul ia în calcul o extindere a călătoriei pe care papa Francisc o are planificată în Liban pe 12-13 iunie cu încă o zi astfel încât să se poată întâlni cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim.
Papa Francisc a declarat într-un interviu pentru La Nacion că regretă că planul a trebuit suspendat întrucât diplomaţii Vaticanului au considerat că o astfel de întâlnire ar putea genera multă confuzie în această perioadă.
Ar fi fost cea de-a doua întâlnirea celor doi lideri religioşi. Prima, în Cuba în 2016, a fost prima dintre un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054, care a dus la separarea creştinismul în două ramuri, estică şi vestică. Kirill, în vârstă de 75 de ani, şi-a exprimat cu tărie susţinerea pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, poziţie care a dat naştere unor controverse în sânul Bisericii Ortodoxe şi a declanşat un val de critici interne etichetate drept fără precedent de teologi şi specialişti.
Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a criticat de nenumărate ori în mod implicit Rusia şi pe preşedintele Vladimir Putin în legătură cu războiul, folosind termeni precum agresiune şi invazie nejustificată şi deplângând atrocităţile săvârşite împotriva civililor. Putin, membru al Bisericii Ortodoxe Ruse, a descris acţiunile Moscovei în Ucraina drept o operaţiune militară specială, al cărei scop nu este ocuparea teritoriului, ci demilitarizarea şi denazificarea ţării.
Rusia vizează să preia controlul deplin în Donbas şi sudul Ucrainei în faza a doua a operaţiunii (general rus)
Rusia vizează, în faza a doua a operaţiuni sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea, a afirmat vineri comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, citate de agenţiile de presă ruse, preluate de AFP şi Reuters.
'De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei', a declarat generalul Rustam Minnekaiev. 'Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum şi să se pună presiune asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene, porturilor de la Marea Neagră pe unde se fac livrările de produse agricole, metalurgice', a adăugat el, cu prilejul unei reuniuni cu şefi de întreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg.
Potrivit AFP, aceste declaraţii par să confirme că Rusia vizează să preia controlul şi asupra Odesei, cel mai mare port din Ucraina şi al treilea oraş al ţării. Conform generalului Minnekaiev, controlul sudului Ucrainei va permite de asemenea să se vină în sprijinul separatiştilor proruşi din Transnistria. 'Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone', a spus el.
Kremlinul îşi prezintă ofensiva lansată în Ucraina la 24 februarie ca o operaţiune pentru a proteja populaţiile rusofone şi susţine că nu vrea să ocupe Ucraina, dând asigurări că misiunea vizează de fapt 'eliberarea' Donbasului împreună cu aliaţii să separatişti din această regiune.
'Vom lupta cu toată lumea, în acest moment, aşa cum în Marele Război Patriotic (numele dat de Rusia celui de-al Doilea Război Mondial, n.red.), toată Europa, toată planeta era atunci împotriva noastră. Este acelaşi lucru acum, ei nu au iubit niciodată Rusia', a mai declarat generalul Minnekaiev.
Tot vineri, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că în cursul nopţii au fost lovite 58 de ţinte militare în Ucraina, printre care locuri unde erau concentrare trupe, depozite de combustibili şi echipament militar, transmite Reuters. Au fost lovite de asemenea, cu ajutorul rachetelor de înaltă precizie, trei ţinte ce au inclus un sistem de apărare antiaeriană S-300 şi o mare concentrare de trupe ucrainene cu echipamentul din dotare.
Reuters menţionează că informaţiile nu pot fi verificate din surse independente. Vineri, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a transmis pe Telegram că în cursul zilei nu vor fi organizate culoare umanitare 'din cauza riscului care ameninţă traseele noastre'. 'Mă adresez tuturor celor care aşteaptă să fie evacuaţi: aveţi răbdare, vă rog, ţineţi-vă bine!', a îndemnat ea în mesajul citat de AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News