Urmărește emisiunea live
Papa Francisc: "Nu îmi dau demisia, dar dacă renunţ, aş vrea să rămân într-o parohie la Roma"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Suveranul Pontif afirmă că ar vrea să rămână într-o parohie din Roma, dacă ar alege să se retragă din postul de Papă. 

A devenit acum un subiect recurent, un adevărat laitmotiv, de când ce starea sa de sănătate a fost compromisă din cauza durerilor de genunchi şi a folosirii unui scaun cu rotile: "Papa Francisc ia în considerare posibilitatea de a demisiona?", se întreabă jurnaliştii, comentatorii, vaticanişti. Şi orice dezminţire, reiterată până acum punctual, nu serveşte la înlăturarea îndoielilor. Iminenta sa vizită la L'Aquila cu ocazia Sărbătorii Iertării i-a determinat pe unii să facă o paralelă cu Celestino al V-lea, Papa "marelui refuz".

Papa Francisc a dat o ultimă şansă într-un interviu în spaniolă acordat Televisa Univision, intervievat de jurnalistele mexicane María Antonieta Collins şi Valentina Alazraki. "Nu am de gând să-mi dau demisia. Nu, deocamdată", a spus Papa Francisc, care nu ar fi putut fi mai clar. El recunoaşte că a crezut mereu că timpul petrecut la Vatican va fi scurt, "dar nu mi-am dat seama şi au trecut nouă ani", spune cu ironie Papa Bergoglio, care a făcut din căutarea "firescului" şi a simplităţii unul dintre semnele pontificatului său.

Desigur, mărturiseşte că "îl doare puţin genunchiul", că se simte puţin "slăbit", deşi acum poate merge; dar că "niciodată", în orice caz, nu i-a trecut prin cap să demisioneze, până astăzi. Totuşi, lasă o fereastră deschisă, "dacă văd că nu pot, ori mă doare sau sunt un obstacol, aştept ajutor pentru a lua decizia de a mă retrage", a spus Suveranul Pontif.

"Exemplul pe care ni l-a dat Papa Benedict este important"

În interviul acordat Televisa Univision, Papa Francisc îşi exprimă şi "marea simpatie" pentru "bunătatea" Papei Benedict al XVI-lea, care a demisionat în 2013, şi duce o viaţă - spune - de pensionar, lectură, studiu şi scris, la 95 de ani. "Exemplul pe care ni l-a dat Papa Benedict este important", clarifică Papa Francisc, precizând că "dacă văd că nu pot, sau că provoc daune, sau că sunt o pacoste, atunci voi pleca şi sper că forţa exemplului său va ajuta la luarea deciziei". Cu referire la demisia lui Ratzinger din 2013, prima după 600 de ani, Papa Francisc mai lămureşte că "experienţa a decurs destul de bine, pentru că este un om sfânt şi discret şi s-a descurcat bine. Dar pe viitor lucrurile ar trebui precizate mai bine, sau lucrurile ar trebui clarificate", spune Papa Bergoglio.

Ce vrea să facă Papa, dacă ar demisiona

Apoi, Suveranul Pontif subliniază că, în ziua eventualei sale pensionări, ar prefera să fie considerat un simplu "episcop emerit al Romei", decât un Papă emerit şi să-şi dedice orele spovedaniei credincioşilor şi practicării carităţii, vizitând bolnavii într-o parohie italiană. "Dacă voi supravieţui după demisie, aş vrea să fac aşa ceva: să spovedesc credincioşii şi să merg să-i văd pe cei bolnavi", explică Papa Francisc. În interviul acordat Televisa Univision, Papa Bergoglio mai spune că nici nu ar locui la Vatican şi nici nu s-ar întoarce în Argentina natală, dacă şi când s-ar retrage vreodată. În schimb, ar dori să găsească o biserică în Roma. "Eu sunt episcopul Romei, în acest caz episcopul emerit al Romei", spune Suveranul Pontif în vârstă de 85 de ani. Pe scurt, Papa Francisc repetă că "uşa este deschisă".

Prilejul interviului acordat jurnalistelor mexicane îi permite Papei Francisc să fie foarte drastic în condamnarea avortului şi afirmă că "datele ştiinţifice" demonstrează că "la o lună de la concepere, ADN-ul fătului este deja acolo şi organele sunt aliniate. Există viaţă umană. Este corect să elimini o viaţă umană?", întreabă retoric Suveranul Pontif. În ceea ce priveşte poziţia în favoarea protecţiei dreptului la avort a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden (catolic), Papa Francisc subliniază că "o lasă" în seama "conştiinţei sale: să vorbească cu preotul său despre această incoerenţă", concluzionează Sfântul Părinte, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel