Papa Francisc, mesaj pentru Patriarhul Kirill: Dumnezeu ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Papa Francisc, mesaj pentru Patriarhul Kirill: Dumnezeu ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului
Papa Francisc, mesaj pentru Patriarhul Kirill: Dumnezeu ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului
Papa Francisc l-a criticat indirect pe Patriarhul Kirill al Rusiei.

Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Rusiei în Ucraina şi care a boicotat o conferinţă a liderilor religioşi din toată lumea, relatează Agerpres, citând Reuters. 

În cea de-a doua zi a vizitei sale în Kazahstan, Papa Francisc s-a adresat celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care se desfăşoară în capitala Nur-Sultan şi care reuneşte lideri creştini, evrei, musulmani, budişti, hinduşi şi ai altor religii.

Patriarhul Kirill și-a anulat participarea la eveniment



Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, trebuia să fie prezent la eveniment, însă şi-a anulat participarea, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina. El a trimis o delegaţie condusă de mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut ulterior o scurtă întrevedere cu papa Francisc.

"Dumnezeu este pace. El ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului", a afirmat suveranul pontif, vorbind la o masă rotundă la Palatul Independenţei, o structură modernă uriaşă din oţel şi sticlă din capitala fostei republici sovietice.

"Să ne angajam, aşadar, să insistăm şi mai mult asupra necesităţii de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme şi ameninţări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer şi demne de om: întâlnirea, dialogul şi negocierile răbdătoare", a mai spus el.

Papa Francisc: Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!



Papa Francisc, care la începutul acestui an a declarat că patriarhul Kirill nu poate fi "băiatul de altar" al lui Vladimir Putin, a afirmat în cadrul conferinţei: "Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!".

Patriarhul ortodox rus Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numeşte decadent. Poziţia sa a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a condus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă, aminteşte Reuters.

Patriarhul Kirill îi amenință cu Iadul pe cei bogaţi care nu vor să-şi împartă averea cu persoanele nevoiașe

Patriarhul Kirill i-a îndemnat pe cei bogaţi să-şi împartă averea cu cei nevoiaşi, susţinând că dacă o persoană cu mulţi bani nu o ajută pe una săracă, atunci ea urmează calea spre Iad, transmite RADOR. ÎPS Kirill a făcut aceste declaraţii într-o predică susţinută, după liturghia de duminică, de la Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din Moscova, potrivit agenţiei de presă TASS.

Potrivit Capului Bisericii Ortodoxe Ruse, dacă o persoană bogată este capabilă să dea o parte semnificativă din averea sa altora, atunci Domnul o va ajuta să-şi mărească averea, iar posesia sa de sume importante de bani va fi astfel justificată. El a mai afirmat că cu cât o persoană are mai mulţi bani, cu atât este mai responsabilă de existenţa sa lumească. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel