Papa Francisc l-a primit pe noul ambasador rus la Vatican
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 18 sep 2023, 16:26
WhatsApp
Papa Francisc l-a primit pe noul ambasador rus la Vatican / Foto: Agerpres
Papa Francisc l-a primit pe noul ambasador rus la Vatican / Foto: Agerpres
Papa Francisc l-a primit pe noul ambasador rus la Vatican, Ivan Soltanovsky.

Papa Francisc l-a primit pe noul ambasador rus la Vatican, Ivan Soltanovsky, relatează AP, citând serviciul de presă al Sfântului Scaun. Diplomatul și-a prezentat acreditările Suveranului Pontif.

Anterior, ambasadorul Rusiei la Vatican a fost Alexander Avdeev. AP amintește că Papa Francisc s-a întâlnit cu Avdeev pe 25 februarie 2022, iar pentru această întrevedere a mers personal la misiunea diplomatică rusă.

VEZI ȘI: Papa Francisc se apără după ce a fost criticat că a promovat imperialismul rus

Serghei Lavrov: . Suntem gata să ne întâlnim cu toată lumea

Agenția mai notează că Papa Francisc l-a primit pe noul ambasador după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Moscova nu renunță la negocierile cu Vaticanul despre Ucraina și că Moscova este pregătită să-l primească din nou pe trimisul papei, cardinalul Matteo Zuppi. Lavrov a mai susținut că Rusia a găzduit reprezentanți ai diferitelor țări, inclusiv un grup de șapte lideri ai statelor africane.

VEZI ȘI: Ucraina se ia și de Papa Francisc. "Nu uitaţi niciodată moştenirea voastră. Sunteţi copiii marii Rusii”

"Acum continuă eforturile Vaticanului, al cărui trimis va veni din nou. Suntem gata să ne întâlnim cu toată lumea, gata să vorbim cu toată lumea", a spus ministrul rus de Externe.

Misiunea lui Matteo Zuppi

De când Zuppi a fost numit în mai, el a vizitat Kiev, Moscova, Washington și Beijing. Inițial, mandatul său părea limitat la măsuri de încercare de a reuni copiii ucraineni duși în Rusia după invazia Moscovei, dar în timpul întâlnirii sale de la Beijing cu Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice, el a discutat și despre reluarea exporturilor de cereale blocate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

La întoarcerea sa în Italia, Zuppi a spus că întâlnirea de la Beijing a reprezentat un schimb important de idei și și-a exprimat, de asemenea, optimismul cu privire la deschiderea "pozitivă" a lui Lavrov pentru o a doua vizită. În timpul primei sale călătorii la Moscova, în iunie, Zuppi s-a întâlnit cu ministrul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, și cu un consilier al președintelui rus Vladimir Putin.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare la sfârșitul lunii martie pentru Lvova-Belova și Putin, acuzându-i că au răpit copii din Ucraina. Oficialii ruși au negat orice adopție forțată, spunând că unii copii ucraineni sunt în plasament.

În septembrie, cardinalul a vizitat China, unde a discutat și despre opțiunile pentru o rezolvare a problemei ucrainene.

VEZI ȘI: Emisarul papei Francisc pleacă la Beijing pentru o misiune de pace privind Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?