Papa Francisc îndeamnă la salarii echitabile pentru lucrătorii migranți din Singapore - FOTO
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol ce declarații a făcut Papa Francisc.

Papa Francisc i-a îndemnat joi pe liderii politici din Singapore, un important centru financiar global, să caute salarii echitabile pentru cei peste un milion de lucrători străini mai prost plătiți din țară.

În probabil ultimul discurs important dintr-un ambițios turneu de 12 zile prin Asia de Sud-Est și Oceania, Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, și-a exprimat îngrijorarea față de îmbătrânirea rapidă a populației din Singapore și față de forța sa de muncă migrantă, concentrată în industria construcțiilor și a serviciilor interne.

„Sper că se va acorda o atenție deosebită celor săraci și vârstnicilor ... precum și protejării demnității lucrătorilor migranți”, a precizat Papa într-un discurs adresat unui număr de aproximativ 1000 de politicieni și lideri civili și religioși.

Foto: Agerpres / Papa Francisc (S) - Tharman Shanmugaratnam (D)

„Acești lucrători contribuie foarte mult la societate și ar trebui să li se garanteze un salariu corect”, a spus el.

În decembrie 2023 în Singapore existau 1,1 milioane de străini cu permise de muncă care câștigau mai puțin de 3000 de dolari singaporezi (2.300 de dolari) pe lună, inclusiv 286300 de lucrători casnici și 441100 de lucrători în sectoarele construcțiilor, șantierelor navale și proceselor, arată datele guvernamentale.

Lucrători migranți din mai multe țări

Mulți dintre lucrătorii migranți provin din țări învecinate, precum Malaezia, China, Bangladesh și India. De asemenea, mulți provin din Filipine, o țară majoritar catolică.

Un ONG din Singapore care oferă servicii pentru lucrătorii migranți, Humanitarian Organisation for Migration Economics, a salutat remarcile papei, spunând că sunt „în deplin acord” cu apelul său pentru salarii echitabile.

Ministerul Forței de Muncă din Singapore nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Preocuparea pentru migranți a fost o temă comună pentru Francisc. La începutul călătoriei sale, el le-a cerut liderilor din Papua Noua Guinee să lucreze pentru salarii echitabile, deoarece această țară devine o țintă majoră a companiilor internaționale pentru rezervele sale de gaz, aur și altele.

Discursul Papei Francisc a venit după întâlniri cu președintele Tharman Shanmugaratnam și cu prim-ministrul Lawrence Wong la clădirea Parlamentului țării, unde Papa a primit o orhidee albă, un nou hibrid care a fost numit în onoarea sa.

Foto: Agerpres

Francisc a lăudat eforturile făcut de Singapore de a face față schimbărilor climatice, numindu-le un model pentru alte țări.

Guvernul din Singapore afirmă că creșterea nivelului mării ca urmare a încălzirii globale ar putea avea implicații majore asupra coastei sale joase și intenționează să cheltuiască 100 de miliarde de dolari singaporezi (77 de miliarde de dolari) pe parcursul secolului în această privință.

„Francisc, care a acordat prioritate călătoriilor în locuri care nu au fost vizitate niciodată de un papă sau în care catolicii sunt o mică minoritate, este doar al doilea papă care vizitează Singapore, după o scurtă escală de 5 ore a regretatului Ioan Paul al II-lea în 1986.

Singapore, cu o populație de 5,92 milioane de locuitori, este majoritar budistă, aproximativ 31% din populație identificându-se cu această credință. Vaticanul numără aproximativ 210000 de catolici în țară, deși acest număr este mai mare dacă sunt incluși lucrătorii străini.

Există, de asemenea, comunități musulmane, hinduse și taoiste puternice, iar Papa Francisc a lăudat Singapore ca fiind „un mozaic de etnii, culturi și religii care trăiesc împreună în armonie”.

Aproximativ 50000 de persoane pe un stadion

Papa Francisc a celebrat o slujbă care, potrivit Vaticanului, a atras aproximativ 50000 de persoane pe stadionul național de sport din Singapore, un loc care a găzduit și artiști precum Taylor Swift, care a susținut șase concerte acolo în martie.

Oamenii au stat la coadă în fața stadionului, sub măsuri stricte de securitate, cu cel puțin cinci ore înainte de începerea evenimentului.

Connie Rodriguez, o filipineză catolică din Singapore, a declarat că a fost „copleșitor” să îl vadă pe papă. „Chiar te simți binecuvântat”, a spus ea.

Foto: Agerpres

Francisc a făcut turul stadionului la începutul evenimentului într-o mașină de golf albă decorată cu sigiliul Vaticanului. El a salutat zeci de elevi, bebeluși și persoane cu dizabilități. De asemenea, a făcut câteva selfie-uri.

Printre cei care au participat la slujbă, care a inclus o rugăciune în mandarină, s-au numărat catolici care au călătorit din Hong Kong pentru eveniment, inclusiv arhiepiscopul teritoriului, cardinalul Stephen Chow Sau-yan.

Vaticanul renegociază în prezent un acord controversat cu China privind numirea episcopilor catolici în această țară, care urmează să fie reînnoit în octombrie.

Turneul de 12 zile al Papei Francisc a mai inclus opriri în Indonezia, Papua Noua Guinee și Timorul de Est. Francisc se întoarce la Roma vineri, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel