Papa Francisc, în avionul care îl transportă în Canada: Am o mare dorinţă de a merge la Kiev
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Papa Francisc a spus duminică că îşi doreşte foarte mult să viziteze Ucraina, ca parte din eforturilor sale de a încerca să oprească războiul început în urmă cu cinci luni şi pe care l-a denunţat în mod repetat, informează Reuters.

Am o mare dorinţă de a merge la Kiev, a răspuns papa Francisc la o întrebare referitoare la o posibilă viitoare călătorie în Ucraina.

Declaraţia a fost făcută jurnaliştilor care îl însoţesc în avionul papal în călătoria de la Roma înspre Canada. Niciun alt papă nu a mai vizitat Moscova, iar suveranul pontif a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei asupra Ucrainei: luna trecută a acuzat în mod implicit Moscova că poartă un război crud şi absurd de agresiune.

Papa Francisc speră să poată merge la Moscova şi Kiev imediat după călătoria în Canada

Într-un interviu exclusiv acordat Reuters luna aceasta, papa Francisc a declarat că speră să poată merge la Moscova şi Kiev imediat după călătoria în Canada. După interviu, autorităţile de la Kremlin au spus că nu au avut un contact substanţial cu Vaticanul în ceea ce priveşte o potenţială vizită, în timp ce Ucraina şi-a reinnoit invitaţia către suveranul pontif.

Papa Francisc călătoreşte duminică către Edmonton, capitala provinciei Alberta

Papa Francisc călătoreşte duminică către Edmonton, capitala provinciei Alberta, în cadrul unei călătorii apostolice în Canada, unde intenţionează să-şi ceară iertare pentru rolul pe care Biserica Catolică l-a avut în problema şcolilor rezidenţiale, în cadrul cărora numeroşi copii indigeni au fost abuzaţi.

Este o călătorie de pocăinţa, să o facem cu acest spirit, le-a declarat el reporterilor în comentariile pe care suveranul pontif le face în mod tradiţional la începutul călătoriei.

Călătoria, cu durata de o săptămână, va include cel puţin cinci întâlniri cu populaţiile indigene, după ce papa Francisc şi-a luat angajamentul că şi va prezenta scuze pe teritoriul lor de origine pentru rolul Bisericii în şcolile rezidenţiale, care au căutat să elimine culturile indigene.

Voiajul va fi totodată şi un test pentru sănătatea papei, nevoit să anuleze o călătorie în Republica Democrată Congo şi în Sudanul de Sud, la începutul lunii iulie, din cauza unei probleme la genunchi, care l-a obligat să folosească mai întâi un fotoliu rulant şi mai târziu un baston.

Papa Francisc, probleme la genunchi

În ciuda problemelor medicale de la genunchi, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, era bine dispus şi i-a întâmpinat şi a glumit cu jurnaliştii acreditaţi. Deşi au existat îndoieli iniţiale privind capacitatea sa de a se deplasa între diferitele compartimente ale aeronavei, suveranul pontif a spus cred că mă descurc şi a mers normal, sprijinindu-se într-un baston, scrie Agerpres.

Citește și - Papa Francisc revoluționează catolicismul. A numit trei femei în posturi cheie, la Vatican, cu rol în alegerea episcopilor

Recent, Papa Francisc a numit trei femei în cadrul autorităţii de la Vatican cu rol în alegerea episcopilor, un demers considerat istoric, transmit DPA şi Reuters.

Două călugăriţe, Raffaella Petrini şi Yvonne Reungoat, şi o mireană, María Lía Zervino, au fost numite în Dicasterul pentru episcopi, a anunţat Vaticanul.

Raffaella Petrini, în vârstă de 53 de ani, deţinea deja funcţia de secretar general din noiembrie anul trecut, ocupând astfel cea de-a doua poziţie în ierarhia oficialilor de la Vatican.

Yvonne Reungoat a fost superioară generală a ordinului Fiicele Mariei Ajutorul Creştinilor, iar Zervino a fost preşedinta Uniunii Mondiale a Organizaţiilor Femeilor Catolice.

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a făcut referire la acest demers într-un interviu acordat săptămâna trecută fără să nominalizeze vreo persoană.

Dicasterul pentru episcopi a avut până acum o componenţă exclusiv masculină

Cele trei femei se numără printre cele 14 persoane numite în Dicasterul pentru episcopi, al cărui rol este de a examina candidaţii şi de a-l consilia pe papă cu privire la alegerea preoţilor în funcţia de episcop.

Celelalte 11 persoane numite miercuri sunt cardinali, episcopi şi preoţi, potrivit Reuters. Mandatul acestora durează cinci ani. Înainte de anunţul de miercuri al celor 14 numiri, departamentul avea peste 20 de membri. Numărul total fluctuează în funcţie de data de expirare a mandatului, dar în mod obişnuit, comitetul este compus din 25-30 de membri.

A mai numit femei, atât călugăriţe cât şi laice, în departamente ale Vaticanului

În felul acesta, lucrurile se mai deschid puţin, a declarat papa Francisc într-un interviu acordat agenţiei Reuters pe 2 iulie la rezidenţa sa, când şi-a dezvăluit intenţia de a numi femei în procesul decizional de numire a episcopilor. În afara lui Petrini, papa Francisc a mai numit femei, atât călugăriţe cât şi laice, în departamente ale Vaticanului. Anul trecut a numit-o pe călugăriţa italiană Alessandra Smerilli în a doua funcţie din ierarhia departamentului pentru dezvoltare, care se ocupă cu teme legate de justiţie şi pace.

De asemenea, papa Francisc a numit-o pe călugăriţa franceza Nathalie Becquart, membră a Xaviere Missionary Sisters, în funcţia de subsecretar al Sinodului episcopilor, care se ocupă cu pregătirea reuniunilor globale ale episcopilor, desfăşurate o dată la câţiva ani. Printre femeile care nu aparţin clerului, dar care deţin funcţii importante la Vatican se numără Barbara Jatta, prima femeie director a Muzeelor Vaticanului, şi Cristiane Murray, directoare adjunctă a Biroului de presă al Vaticanului. Ambele au fost numite de Papa Francisc. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel